ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНОГ КАТИХИЗИСА УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА У ЛАПОВУ

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ПРАВОСЛАВНОГ КАТИХИЗИСА УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА У ЛАПОВУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована у оквиру Архијерејског намесништва рачанског одржан је на нивоу целе епархије друго по реду такмичење ученика средњих школа, а домаћин је била средња школа у Лапову.

Сабрање свештеника, вероучитеља, професора и ученика на дан Светог Свештеномученика Артемона Лаодикијскаог 26. априла 2012. године, започело је Светом Литургијом у храму Свете Петке у Лапову.

Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Милан Радовановић, архијерејски намесник београдски у пензији, протојереј Љубиша Ђураш, архијерејски намесник рачански, протојереј Миленко Стикић, парох трећи лаповски уз саслужење ђакона Дејана Шишковића. Присутнима у току Литургије се обратио прота Милан, подсетивши да је наша дужност да испуњавамо вољу Божију, јер само тако можемо развијати наше духовне способности, које су опет ништа ако се не сретнемо са Богом. Као пример прота је навео Светог апостола Павла, човека који је имао способности и знања, али је све то било бескорисно, све до његовог сусрета са Христом. На крају је отац Милан деци пожелео да им Господ Бог да просвећени ум, јаку вољу и велику љубав, како према Богу, тако и према нашој Светој Цркви, јер је то једини начин да се нађемо на правом хришћанском путу.

По завршетку Свете Литургије сви учесници прешли су у просторије средње школе, где су се послужили и припремили за квиз. Учешће у квизу су узеле следеће школе: Средња школа – Лапово, Средња школа Никола Тесла из Баточине, Средња школа Ђура Јакшић из Раче, Средња пољупривредно – ветеринарска школа из Рековца. Чланови жирија су били: прота Милан Радовановић, прота Љубиша Ђураш и професор Милан Живановић из Раче.

Квиз је отворила директорка школе Гордана Вељковић, која је и поздравила учеснике, не кријућу задовољство што се један овакав догађај одржава у новоотвореној школи, након чега је уследило упознавање са правилима квиза од стране водитеља ђакона Дејана Шишковића. Највише успеха имала је Средња школа “Никола Тесла” из Баточине која је освојила 160 бодова. Победничку екипу су сачињавали: Душан Којанић, Никола Милосављевић и Стефан Лазаревић. Треће место је освојила школа из Раче сакупивши 96 бодова, шест више од вршњака из Рековца.

Водитељ квиза ђакон Дејан Шишковић похвалио је учеснике, нарочито победника квиза, а директорка је заједно са вероучитељом Сашом Павловићем поделила награде. Ученици школе који похађају један од смерова конобар – кувар на најбољи начин су презентовали школу, која је за ову прилику припремила заједничку трпезу љубави. Општи утисак је да су сви учесници победници јер су показали изузетно знање из Верске наставе, а овакав рад убудуће може бити само подстицај и за вероучитеље и за ученике.