ПРОТИНИ ДАНИ У ЧУМИЋУ

ПРОТИНИ ДАНИ У ЧУМИЋУНа празник Свете браће Кирила и Методија 24. маја Основна Школа «Прота Стеван Поповић» у Чумићу је прославила 220 година свога постојања. Ову школу је основао прота Стеван Поповић 1792. године у својој гостинској соби, у кући која му је била подигнута по његовом доласку из Срема у Чумић 1791. године. Ова кућа, у којој су вршена и богослужења, и данас постоји на имању Славише Ракића у засеоку Ириг.

До 2006. године школа је носила назив «11. октобар», када мења назив у «Прота Стеван Поповић». Ове године је у сарадњи Месне заједнице и Црквене Општине Чумић по први пут организована вишедневна манифестација под називом «Протини дани». Ове године је манифестација трајала три дана, почевши са прослављањем школске славе, преко изложби цвећа, воћа, рукотворина и старих заната, па све до представљања хорова, културно-уметничких група и фолклорне секције школе у Чумићу.

Трећи дан манифестације је назван духовним јер је дан започет Литургијским сабрањем у храму Светих Апостола Петра и Павла. Свештенство Архијерејског намесништва крагујевачког принело је Бескрвну Жртву уз присуство свих учесника школе у Чумићу. Свету Литургију је, својим богоугодним појањем, увеличао хор «Свети Роман Мелод» из Крагујевца. По завршеној Литургији су ученицима осмог разреда подељена сведочанства за похађање верске наставе. Након тога се прешло у просторије Дома културе где се хор «Свети Роман Мелод» представио присутнима са пар композиција. После њих је наступила певачка група из Светлића, да би програм затворила фолклорна секција школе у Чумићу. Овим програмом су затворени «Протини дани» у Чумићу са жељом и намером да ова манифестација потраје и да буде још садржајнија.

По завршеном програму прешло се у салу парохијског дома где је Црквена општина Чумић приредила Трпезу љубави за све присутне.

протојереј Милан Томић