ЕРДЕЧ ПРОСЛАВИО МЛАДОГ СВЕТОГ НИКОЛУ

ЕРДЕЧ ПРОСЛАВИО МЛАДОГ СВЕТОГ НИКОЛУУ уторак 22. маја 2012. године на празник Преноса моштију Светитеља Николаја, Црква у Ердечу је прославила храмовну славу свечаном литургијом на којој је као и прошле године началствовао протојереј - ставрофор Драгослав Сенић, уз саслужење свештенства Шумадијске епархије.

Посебну ноту овом свечаном богослужењу дао је својим сложним појањем мали хор састављен од ученика Ердечке Основне школе „Доситеј Обрадовић“, који и иначе са свештеником Слободаном Бабићем редовно учествује на свим литургијским сабрањима Ердечке Цркве. Апостол је читао ученик V разреда Бојан Ђокић. Сами храм је био претесан да прими све верне што се видело и у литији након одслужене литургије, када је пресечен славски колач чији је домаћин ове године био г. Радомир Дробњак, а при самом ломљењу славског колача, за наредну годину се већ пријавио командир ПУ Крагујевац г. Радивоје Дашић, који је и новоизабрани председник ЦО Ердеч.

Након ломљења славског колача, верном народу се обратио архијерејски намесник лепенички Саво Арсенијевић честитајући Крсну славу вернима уз констатацију да се Ердечка Црква убрзано изграђује као Тело Христово, будући да на недељним богослужељима има све више и више народа, да је након изградње храма акценат стављен на формирање црквеног хора, да се посебан значај даје раду са младима и децом, те да њихово присуство и ангажовање у Цркви најасније о овоме сведочи. Још је истакнуто да се планови црквеноопштинског одбора остварују без помпе, те да су већ постављени нови прохромски прозори на звонику са бетонским оплатама, да се чека препарцелизација земљишта како би се са већ добијеним благословом ЕУО-а почело са изградњом палионице свећа и парохијског дома. Зато су позвани сви да се вером прикључе Цркви јер је Бог потребнији људима, него људи Њему и ако вере имамо Он ће нам дати све што нам треба: мир, љубав, здравље пре свега Духа Светога, а напослетку и живот вечни у Цркви која нашим трудом и рукама сада у овоме свету и веку настаје, као место нашег прослављања Господа, била је поука верном народу.

Исти позив је упутио на свечаном ручку здравицом Предраг Тодосијевић из Течића, познати учесник више народних сабора, који је духовито и надарено говорио о хришћанском животу, што је наишло на громогласно одобравање гостију. Њему се придружио црквењак ердечке цркве песмом посвећеном свима онима који су на било који начин оставили трага у животу Ердечке Цркве од њеног оснивања до данас. На послетку свештеник Слободан Бабић је поздравио свештенство, све госте, градоначелника г. Верољуба Стевановића, који је са члановима градског већа за културу и верске односе уручио поклон, икону Св. Николе домаћину славе, што као гест осликава суштину односа Цркве према свом народу.

Народно весеље поводом храмовне славе Цркве у Ердечу је настављено у порти храма до касних поподневних часова.

протођакон Мирослав Василијевић