СМИРЕЊЕ ЈЕ ДУША ЉУБАВИ

СМИРЕЊЕ ЈЕ ДУША ЉУБАВИУ понедељак 25/12 јуна, на дан Преподобних Онуфрија Великог и Петра Атонског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Цркви Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром. Том приликом је, тумачећи еванђелске речи Господње, Владика још једном указао на, за нас људе “неизмерљиво и непроцењиво” спаситељно дело Божије у личности Христовој.

Ово дело исцељења и избављења човека од греха, зла и смрти, не односи се само на живот будућег века, када ће Господ сабрати свој верни народ и дати му “живот изобилни”, већ се, као предукус овог блаженог живота верним хришћанима даје већ сада и овде. “Христос”, надовезао се Владика “зна све наше невоље, патње и тешкоће, али исто тако познаје и веру нашу и, љубављу и милошћу Својом, која није од овога света, овај дарежљиви давалац добара, узвраћа нам еванђелским речима: Узмите јарам мој на себе и научите се од мене; јер сам ја кротак и смирен срцем, и наћи ћете покој душама својим. Јер јарам је мој благ, и бреме је моје лако.”

Овај позив Господа нашег Исуса Христа, упућен је сваком човеку, али на њега одговарају они који су живот свој смирено предали у руке Господње. “Смирење је”, нагласио је Владика Јован, “највећа од свих врлина. Ако би Љубав имала душу она би се назвала Смирењем.”

Иштећи од Бога управо смирење и благослов Божији за све окупљене на ову Евхааристијску тајну Љубави, Епископ Јован је поделивши најсветије Дарове Тела и Крви Господње, још једном заблагодарио Богу на свему.