ОБНОВЉЕЊЕ ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА – ЂУРЂИЦ, КРСНО ИМЕ ВЛАДИКЕ ЈОВАНА ШУМАДИЈСКОГ

ОБНОВЉЕЊЕ ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА – ЂУРЂИЦ, КРСНО ИМЕ ВЛАДИКЕ ЈОВАНА ШУМАДИЈСКОГБРАТСКА ПОСЕТА МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА НА ДАН КРСНЕ СЛАВЕ ВЛАДИКЕ ЈОВАНА

У петак, 16-ог новембра, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован прославио је своју Крсну славу, празник Обновљења храма Светог великомученика и победоносца Георгија – Ђурђиц.

На навечерје празника, по одслуженом богослужењу, у епископској резиденцији надлежни парох о. Срећко Зечевић осветио је славску водицу. Честитајући славу Владики, о. Срећко је рекао: Ово време у којем живимо идеално је за сва могућа огрешења и огреховљења, за безбројна морална посрнућа. Ко у овом и оваквом времену препуном замки и искушења остане са што мање моралних ожиљака и менталних напуклина, тај се и пред небом и земљом и пред прецима и потомцима може похвалити да се како песник каже: „имао и рашта родити“. Нажалост све ће мање бити оних који ће то себи моћи приуштити. Зато Преосвећени Владико, честитајући вам Крсну славу, желим Вам, да Вам Свевечни Дародавац, молитвама Светог великомученика Георгија да снаге да издржите у овом времену моралног посрнућа, а нас, ваше сатруднике и сапатнике и верни народ, ваше свакодневне молитве и приношења бескрвне жртве, да нас спасу, обоже и доведу у вечну заједницу са Богом живим и његовим светим. Нека Вам је срећна Крсна слава, на многаја љета Владико.

На позив Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у престоном граду Крагујевцу, у центру Шумадијске епархије, боравио је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско – приморски Господин Амфилохије. У вечерњим часовима, уочи празника Обновљења храма светог великомученика Георгија – Ђурђиц, Митрополит Амфилохије је срдачно дочекан у дому Владике Јована, пожелевши му срећно и Богом благословено навечерје Крсне славе. Сутрадан, на дан своје Крсне славе, Свету Архијерејску Литургију служили су митрополит Амфилохије и домаћин, Епископ шумадијски Г. Јован у Саборном храму Успенија Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз саслужење четрнаест свештеника и четири ђакона. Радост Евхаристијског сабрања је употпуњена крштењем мале Јоване. По прочитаном јеванђелском зачалу, Митрополит Амфилохије је у својој беседи у Саборном храму, истакао да је Свети великомученик Георгије образац и пример верности Христовим речима о верности Божијим заповестима, до проливања сопствене крви која је најбољи показатељ љубави према Богу и ближњима.
После заамвоне молитве, Митрополит Амфилохије благословио је и осветио славско жито и славски колач, честитајући Владики Јовану Крсно име и свима онима који славе овог дивног хришћанског светитеља.

Беседа Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско – приморског Г. Амфилохија

Сабрање је настављено у новом дому Епископа шумадијског, где је приређен пријем за свештенство и верни народ. Свечани славски ручак приређен је у поподневним сатима. Између великог броја свештенства, монаштва и верног народа, гости на владичиној слави били су и: Митрополит црногорско – приморски Господин Амфилохије, Епископ врањски Г. Пахомије, Епископ браничевски Г. Игњатије, градоначелник Крагујевца г. Верољуб Стефановић, потпредседник Епархијског Савета г. Радиша Пљакић и многи други угледни гости, из културног, политичког и јавног живота града Крагујевца.

Поводом десетогодишњице Архијерејске службе Владике Јована на трону Епископа шумадијских, у току славског сабрања, приказан је документарни филм снимљен у продукцији Епархије шумадијске.

свештеник Срећко Зечевић