ЗАВЕТИНА ГРАДА РАШКЕ ЧЕТВРТАК ПО ВАЗНЕСЕЊУ ГОСПОДЊЕМ У НАРОДУ ПОЗНАТ КАО МАЛИ СПАСОВДАН

ЗАВЕТИНА ГРАДА РАШКЕ ЧЕТВРТАК ПО ВАЗНЕСЕЊУ ГОСПОДЊЕМ У НАРОДУ ПОЗНАТ КАО МАЛИ СПАСОВДАНДан када Света Црква прославља Св. свештеномученика Теодота Анкирског, у попразништву Вазнесења Господњег у четвртак 20. / 7. јуна 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски, Администратор Епархије Жичке Господин Јован благоизволео је посетити град Рашку, када он слави своју заветну славу.

Град Рашка формиран је декретом кнеза Александра Карађорђевића из 1845. г, са намером да се подигне економско средиште, које ће парирати граду Новом Пазару и уједно на тај начин ојачати границу новообновнљене Србије са Турском империјом. На основу овога судећи, рекло би се да је то млад град, али само када се пренебрегне чињеница да се он налази у такозваној ”Долини векова” на ушћу река Ибра и Рашке, окружен најзначајнијим српским светињама од којих је једна и манастир Студеница.

Познато нам је да је Његово Преосвештенство Господин Јован од децембра 1963. г, када је као млад искушеник дошао у манастир Студеницу, па све до његовог хиротонисања за Епископа Тетовског маја 1993. г, сво своје духовно узрастање и напредовање поделио не само са братством ове свете и за нас узвишене монашке обитељи, већ и са народом овога краја чији је град Рашка саставни део и који се искрено радовао сваком Његовом успеху у сведочењу Истине Божије.

У порти градске Цркве Св. Архангела Гаврила верни народ је дочекао Епископа Јована заједно са свештенством и монаштвом Епархије Жичке и Епархије Рашко-призренске у већем броју. То нас посебно радује јер је град Рашка подељен на две епархије. Света Архијерејска Литургија је почела у 9 часова. Његовом Преосвештенству Еп. Јовану су саслуживал:протојереј-ставрофор Томислав Миленковић Архијерејски намесник новопазарски, духовник манастира Градац јеромонах Виталије (Милошевић), протојереј Мирослав Петров Архијерејски намесник студенички, протојереј Горан Кобић старешина цркве Св. Саве у Супњу, протојереј Радован Радосављевић, протонамесник хаџи Радован Ђорђевић, јереј Божо Главоњић, јереј Иван Пауновић, јереј Милован Крупниковић, јереј Данило Петровић, јереј Здравко Николић, јереј Слободан Глишовић, јерођакон Силуан (Поповић) сабрат светогорског манастира Грегоријата, ђакон Иван Гашић из Крагујевца, ђакон Александар Грујовић из Краљева и ђакон Бојан Сујић из Рашке. Беседа Његовог Преосвештенства почела је поздравом вернога народа и благосиљањем литургијског сабрања и литијских молитава које ће уследити. ”Нека Господ чује наше молитве литургијске, а литургијска је основна молитва да кроз њу, преко ње нађемо Царство небеско браћо и сестре, али да чује и наше литијске молитве да сачува град и село од свега онога што наноси штету човеку. Највећу штету човеку наноси његова злоба, мржња, безверје, маловерје, сујеверје,његова слаба и млака љубав. Све то наноси штету човеку. Зато се сабирамо у храмовима да учествујемо на Литургији и да чујемо да је Литургија предукус Царства небеског, да знамо шта губимо када нисмо на Литургији и шта добијамо када смо на Литургији ”.

У литији кроз град која је уследила, учествовали су:представници Војске Србије Полицијске испоставе Рашка, чланови Куда “Рашка”, Ансабла “Фрула”, деца из дечијег вртића “Весело детињство”, сестринство манастир Градац, манастир Нове Павлице и верни народ. По повратку из литије и завршетку службе, Његово Преосвештенство Еп. Јован је пререзао славски колач са: председником Општине Рашка г. Јованом Чорбићем, овогодишњим домаћином директором РТВ Рашка г. Ђорђем Гогићем, будућим домаћином директором Центра за културу Градац г. Дејаном Кoтурановићем. Након тога је уследио кратак духовни програм и трпеза љубави у црквеној сали. У пратњи старешине Цркве Св. Архангела Гаврила јереја Александра Суботића и осталог свештенства Епископ је обишао црквену зграду у близини храма, која је још у изградњи, дао сугестије извођачу радова-сиинвеститору Г. П. Муниципијум, кога је претстављао власник г. Синиша Михаиловић дипл. инг. грађевине и пожелео сто скорији завршетак радова. Након тога је посетио je Ново и Старо градско гробље у Власову где је у пратњи свештенства посетио гробове својих дугогодишњих пријатеља протојереја-ставрофора Милоша Милосављевића некада пароха рашког и др. проф. Илије Росића, некада редовног професора Економског Факултета Универзитета у Крагујевцу и над њима извршио мали помен. Ту су били присутни чланови породица и пријатељи упокојених. Ракао је тада да има чврсту веру да ће поново у Царству божијем срести своју браћу и пријатеље са којима провео пуно лепих тренутака и да су они за време овоземаљскога живота били истински боготражитељи. Одатле је кренуо ка Цркви Рођења Пресвете Богородице у Власову, Прва парохија Рашка у пратњи Архијерејског намесника студеничког и првог пароха рашког протојереја Мирослава Петрова и са осталим свештенством. Тада је Епископ освештао црквена звона уз изражену наду да ће се она ускоро подићи и својим звоњењем позивати вернике на литургијско сабрање. Том приликом претходно обишавши радове са надзорним органом дипл. инг. архитектуре Славомир Урошевић иначе супругом ктитора, најавио је да ће освећење Цркве бити за црквени празник Рођење Пресвете Богородице. На освећењу звона били су и родитељи ктитора цркве г-ђе Веснице Савић Урошевић г. Божо и г-ђа Ружица Савић и захвалили су се Епископу на указаној љубави и поштовању.

На Другој парохији Рашкој у Вареву је Црва Св. Тројице чија је обнова на старим темељима почела 1939. године, а завршена у време тадашњег пароха протонамесника хаџи Радована Ђорђевића 2001. г, када је велико освећење извршио тадашњи Викарни Епископ Хвостански Г. Атанасије Ракита. Уз ову цркву је изграђена црквена сала, коју је овом приликом осветио Епископ Г. Јован на позив надлежног пароха јереја Александра Суботића и верног народа села Варева. Епископ се тада обратио свештенству и народу речима:”Народ који обнавља своје светиње чини узвишено дело и уписује себе у ред ктитора и задужбинара. Тај народ не може се звати варварс-ким. Обнова светиње и духовности је највеће дело културе и тај народ неће бити заборављен”. Провео је затим кратко време са мештанима у пријатном и срдачном разговору и благословио им трпезу љубави. У повратку, посетио је дом варевчанина и секретара ЦО Рашка г. Зорана Јеленковића, где је се окрепио од напорних обавеза и кренуо пут манастира Граца и Студенице. Овим је завршена посета граду Рашки.