ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ - ВИНОГРАДИ

Прослава Светог Саве првог архиепископа и просветитеља српског у виноградској парохији потврђена је и ове године свеопштим литургијским сабрањем. Лик овог Божијег угодника који је својим животом и делом заувек утабао стазе нашој просвети и култури, остаће вечно да пламти у срцима оних најмлађих, са јасно упућеном јеванђељском поруком: Заволите Бога као што Он заволе нас, коју је Свети Сава спевао свом оцу Светом Симеону, а односи се на васколики Српски род.

 

Свештенство храма позвало је оне најмлађе да одрецитују стихове у славу и част највећег српског сина, настављајући са праксом да се дечији труд награди традиционалним светосавским пакетићима.

У поподневним часовима свештеници су срдачно дочекани од наставника и ђака Основне школе „Свети Сава“ и тамо су пререзали славски колач. Честитајући школску славу старешина храма Свете Петке, јереј Драган Брашанац, у својој пригодној беседи подсетио је шта овај велики празник значи за нас Србе, поготово за нашу светосавску омладину која је више него икад гладна непролазне Божанске Христове Науке. На крају се Отац Драган захвалио наставном особљу на челу са директорком госпођом Аном Ђокић, уз жељу да ова школа као и све просветне установе у граду у будућности остваре што боље резултате нучени примером нашег савременика драгог светог Саве. У наставку су ђаци глумачке секције извели нарочито осмишљен програм обухваћен Савином тематиком, са сценама из Савиног живота.

Домаћин колачар ове године био је господин Вишеслав Маслак из Винограда.

Јереј Горан Мићић