ПЕТРОВДАН – СЛАВА ЦРКВЕ БОЖИЈЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПЕТРОВДАН – СЛАВА ЦРКВЕ БОЖИЈЕ У АРАНЂЕЛОВЦУПразник Првопрестолних апостола Петра и Павла из године у годину сабира Цркву Христову у Аранђеловцу око велелепног храма подигнутог њима у част. И ове године Петровдан је свечано и торжествено прослављен у граду под Букуљом.

Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање Архијерејских намесника: орашачког протојереја- ставрофора Миће Ћирковића, опленачког протојереја- ставрофора Миладина Михаиловића, бељаничког протојереја- ставрофора Вида Милића, младеновачког јереја Жељка Ивковића, свештенства Епархије шумадијске и ђакона Небојше Јаковљевића.

Обраћајући се народу и честитајући храмовну славу свима, владика Јован је у беседи истакао величину св. апостола Петра и Павла који су задобили и освојили цео свет, али не мачем, већ Јеванђељем Христовим које су свима проповедали. Називамо их верховним апостолима је су они темељи Цркве, по речима самога Христа упућених ап. Петру: „ти си Петар, и на томе камену сазидаћу Цркву своју, и врата паклена неће је надвладати“ (Мат. 16. 18.).

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Владика је поучио сабрани народ да је свако од нас апостол који треба да сведочи Христа и Јеванђеље Његово, али првенствено својим животом и делима, а не само празним речима. А да би смо Христа могли сведочити морамо живети врлинским животом и имати живу веру у Христа и Васкрсење Његово, јер ако верујемо у Бога а не верујемо у Васкрсење и живот после смрти, онда таква вера није права ни спасоносна.

Након свете Литургије обављена је Литија око храма и пререзан славски колач, а потом је ансамбл КУД-а „Електропорцелан“ из Аранђеловца извео сплет игара из Шумадије и Западне Србије.

Славље је настављено заједничком трпезом љубави у сали парохијског дома, коју је спремио Г. Зоран Беговић са породицом.

јереј Александар Миловановић