ЦРКВА У ПЧЕЛИЦАМА ПРОСЛАВИЛА ХРАМОВНУ СЛАВУ

ЦРКВА У ПЧЕЛИЦАМА ПРОСЛАВИЛА ХРАМОВНУ СЛАВУУочи храмовне славе Цркве у крагујевачком насељу Пчелице, свечано бденије је у присуству више од 100 верних служио протојереј Милан Борота, уз појање свештеника Бранислав Матића и ђакона Небојше Јаковљевића.

Црква Божија у Пчеличкој парохији слави Икону Пресвете Богородице Тројеручице 25. јула када је служена Света Литургија којој је началствовао пензионисани свештеник Никола Петронијевић, уз саслужење свештеника Горана Ђерковића, Слободана Бабића и Милана Живановића.

Верном народу се беседом обратио ђакон Мирослав Василијевић наглашавајући значај Иконе Тројеручице кроз историју нашег народа, али и кроз историју Цркве Божије уопште. Подсетио је верне да ми такође прослављамо и Њен прволик односно Мајку Божију која је родивши Спаситеља, Адамово Не Творцу, претворила у Да, омогућивши остварење Божијег плана о спасењу света. Богородица је целим својим животом служила Богу и провела све тренутке заједно са Сином својим и Господом нашим Исусом Христом: од Благовести до Вазнесења, али и након тога, као родитељка Цркве - Тела Христовог, све до свог уснућа. Она је пример нама данас, да се обучемо у врлине и да сав наш живот буде служба Богу, која се не исцрпљује само током литургијског сабрања већ се наставља и после, сведочењем вере свету.

Литургију је својим појањем улепшао хор Пчеличког храма , који је у потпуности био подржан од стране присутног народа који је одговарањем на прозбе и возгласе, те заједничким узношењем молитава, потпуно учествовао у евхаристијском сабрању. Апостол је прочитао г.Емил Чешарек. Након причешћа верних, скуп је кренуо у литијски опход, а потом пред храмовним вратима, преломљен је Славски колач чије је домаћин ове године Вера Стефановић која је због Славе Цркве Божије и ове часне обавезе, допутовала из Аустралије.

Овом приликом је Српско културно – историјско друштво „Српска круна“, одликовало оредном „Круна“ протојереја-ставрофора Зорана Митровића за допринос у очувању хришћанске вере, културе, традиције, и обичаја у српском народу. Црквена општина Пчеличка доделила је Захвалнице заслужним појединцима из парохије који су дали посебан труд у изградњи, утврђивању и јачању Цркве Божије у Пчелицама.

Славско весеље је настављено у до касних вечерњих часова.

протођакон Мирослав Василијевић