ЛИТУРГИЈСКА РАДОСТ У МАНАСТИРУ ВУЈАН

ЛИТУРГИЈСКА РАДОСТ У МАНАСТИРУ ВУЈАНУ понедељак 5. августа 2013. године, када наша Света Црква прославља свете мученике Трофима, Теофила, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Св. архангела Гаврила манастира Вујан, уз саслужење Високопреподобног игумана Јована (Никитовића), протојереја-ставрофора Миленка Милованчевића, протојереја Милана Мионића, јереја Владимира Стефановића и јереја Драгана Ђорема.

Овом приликом Епископ Јован је игумана Јована рукопроизвео у чин архимандрита, и у поздравној беседи је истакао да ношење напрсног крста јесте велика част, али и обавеза, која у сваком тренутку треба да нас подсећа на пут до Голготе и Крсну Жртву Господа Исуса Христа. На пут, на коме има посртања, клецања и падова, али пут који уз покајање и Евхаристију води спасењу.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Духовна поука епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

У току трпезе љубави, Епископ Јован је верни народ подсетио да је блажена успомена Патријарх Павле у манастиру Вујан провео 4 године за време II светског рата и излечио се од туберкулозе, а архимандрит Јован је изнео ручни крст, који је Патријарх Павле лично изрезбарио, урезао 1946. годину и оставио у спомен манастиру.

Манастир Вујан се налази северно од Чачка уз Ибарску магистралу, смештен је на јужним падинама планине Вујан, окружен столетном буковом и храстовом шумом, а на свега 4 километра од природног лечилишта Атомске бање Горња Трепча, коју је Епископ Јован посетио после манастирске трпезе љубави.

Протојереј Милан Мионић, архијерејски намесник љубићки