IV ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ КРАГУЈЕВЦУ

IV ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ КРАГУЈЕВЦУ

Отварањем изложбе фотографија “Мајка хиљада деце” посвећеној Диани Будисављевић, жени која је током Другог светског рата сачувала преко дванаест хиљада деце српске, јеврејске и ромске националности у такозваној НДХ, у Епархијском дому у Крагујевцу, отворене су IV Госпојинске свечаности.

Као и претходних година и ове вечери 21. августа 2013. године у 19 сати у Епархијском дому у Крагујевцу, духовна манифестација Госпојинске свечаности, отворена је изложбом. Братство Саборног храма Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз покровитељство града Крагујевца и сарадњу Школске управе Шумадије министарства Просвете Републике Србије и осталих установа културе Крагујевца, већ четврти пут заредом организује духовну манифестацију у оквиру које изложбама, представама, концертима и трибинама промовише православну духовност и културу.

На отварању изложбе присутнима су се обратили свештеник Зоран Врбашки,у име братства Саборне цркве, проф. Добрица Милосављевић, као представник Градског већа и г-дин Ненад Ђорђевић, као један од аутора ове изложбе.

Свештеник Зоран је говорио о благослову Мајке Божије који надахњује на духовно радовање и слављење светиње живота, и да дар живота сваком човеку долази преко мајки а дар вечног живота преко Мајке свих мајки, Пресвете Богородице. Брижност, пожртвовање и заступништво су речи које осликавају портрет мајке, а нарочито Мајке Божије. Овим особинама била је украшена и Диана Будисављевић која се за унесрећену децу у логорима НДХ бринула, храбро се жртвовала и заступала њихово право на живот. Зато се у данима Госпојинских свечаности сећамо њеног херојског дела.

Члан Градског већа проф. Добрица Милосављевић поздравивши присутне говорио је о значају сарадње локалне самоуправе са Епархијом шумадијском и о вредностима на које указује Мајка Божију, а које се отривају у људима као што је Диана Будисављевић. Своје обараћање проф. Добрица је завршио речима: “Проглашавам овогодишње IV Госпојинске свечаности отвореним”.

Коаутор изложбе “Мајка хиљада деце” г-дин Ненад Ђорђевић упутио је присутне у историјске околности у којима је Диана Будисављевић започела своју “Акцију” (термин којим је она назвала организовање спасавања и збрињавања деце), а затим указао на најбитније црте из њене биографије. На крају свог излагања истакао је да је ово био јединствен случај спасавања великих размера у Европи и да овакво дело може и нас да инспирише.

Након ових беседа глумци Милош Крстовић и Дарија извели су сценски приказ читања одломака из Дневника Диане Будисавављевић и писама родитеља. Ово извођење употпунио је студент свирањем композиције на хармоници. Нарочиту радост овом догађају уприличила су деца из подмлатка КУД-а из Драгобраће који својим присуством нарочито указивали на значај дела Диане Будисављевић.

Овом догаћају су поред посетилаца присусвовали и Преосвећени владика Јован шумадијски, ректор Зоран Крстић протојереј-ставрофор, братство Саборног храма и заменик шефа мисије амбасаде Израела у Србији г-дин Итај Милнер.

Јереј Зоран Врбашки