ПОСЕТА ЗАПАДНОАМЕРИЧКОГ АРХИЕПИСКОПА АНТИОХИЈСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ Г. ЈОСИФА

ПОСЕТА ЗАПАДНОАМЕРИЧКОГ АРХИЕПИСКОПА АНТИОХИЈСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ Г. ЈОСИФАДуховни центар Богословије "Свети Јован Златоусти" приредио је синоћ (1. октобра) сусрет крагујевачког верног народа са западноамеричким архиепископом Антиохијске патријаршије г. Јосифом. На трибини којој су присуствовали и свештеници који се налазе у пратњи антиохијског архиепископа као и ученици Богословије "Свети Јован Златоусти" разговарало се о стању у Антиохијској цркви у земљама над којима је она надлежна, пре свега у страдалној Сирији, а затим и у Ираку, Либану и Кувајту, али и о мисији коју ова Црква има у Америци.

Антиохијски архиепископ г. Јосиф испричао је да је рођен у Либану али већ годинама живи у Лос Анђелосу где је данас архиепископ, један од деветорице коју ова црква има у Сједињеним америчким државама. Отац и деда су му били председници сеоске општине у којој је рођен, а из које су данас хришћани потпуно протерани, а један његов рођак је и убијен. Страдање хришћана у Сирији је огромно, многи су убијени, многи киднаповани, међу њима и брат антиохијског Патријарха.

Архиепископ Јосиф истакао је бројне сличности српског и сиријског народа. Не само да смо и једни и други били неколико векова под Турцима него и једни и други имамо данас жаришта у којима страдају наши народи. Говорећи о актуелним догађањима у Сирији он је изразио сумњу да је сукобљеност изпровоцирана политичким разлозима разних политичких моћника, али и да се нада да ће нашим заједничким молитвама овај сукоб бити једног дана окончан.

Што се тиче Антиохијске патријаршије у Лос Анђелосу она је данас доста развијена, и по речима архиепископа г. Јосифа већину свештеника али и верног народа чине преобраћени протестанти. И данас на његовом столу постоје бројни захтеви оних који желе да пређу у православље, али је Антиохијска црква по овом питању врло строга и тражи од оних који желе да пређу у православље најпре да докажу да су спремни да у пуноћи живе живот православног хришћанина, сматрајући да је дар печата Духа Светога највећи дар који се у животу може примити.

Након двосатног разговора делегација западноамеричке Антиохијске патријаршије у којој је било и доста цивила посетила је Радио Златоусти и Богословију "Свети Јован Златоусти" где су им ученици и професори уприличили трпезу љубави.

Иначе, западноамерички архиепископ Антиохијске патријаршије г. Јосиф са својим сународницима посетио је ових дана више српских манастира међу којима је и манастир Каленић, јер, како је рекао, они су овде не да буду туристи него да учествују у заједничким молитвама са српским народом.

Гордана Јоцић, уредник епархијског радиа Златоусти