ПРВА СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ЈАГОДИНСКОМ ХРАМУ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

ПРВА СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ЈАГОДИНСКОМ ХРАМУ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“Ево дана који створи Господ, радујте се и веселите се у њему!”

У понедељак, 14. октобра, на празник када наша Мајка Црква прославља празник Покрова Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке Г. Јован служио је прву Свету Литургију у храму посвећеном овом празнику у Јагодини. Владики су саслуживали јагодински свештеници на челу са намесником беличким протојерејем Небојшом Младеновићем, и архимандритом Евтимијем, игуманом манастира Јошанице. У овом молитвеном сабрању, учествовао је велики број верног народа нашег града, као и велики број деце која похађају ОШ “Рада Миљковић” у Јагодини, а који су са својим вероучитељем, директором, наставницима и учитељима, организовано дошли.

Беседећи о важности овог празника, као и о заступништву Пресвете Богородице пред Господом, која уједно у име људског рода, слободно учествује у Божијој икономији спасења, Владика је све подсетио да требамо да се нађемо у крилу Пресвете Богородице, која нас својим молитвеним покровом штити и од зла брани. Владика је уједно позвао окупљени верни народ да се што чешће моли Пресветој Владичици Богородици, подсећајући све нас на молитву “Пресвета Богородице спаси нас”, коју би како каже духовни отац наше епархије, требали имати стално у срцу.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

На крају свете литургије, причестио се велики број верног народа и деце, а после свега је уприличен кратак културно уметнички програм који су припремила деца ОШ “Рада Миљковић” у Јагодини. После резања славског колача, приређено је и послужење за све присутне. Братство храма Старе јагодинске цркве, коме овај храм Покрова Пресвете Богородице и територијанлно припада, припремило је и свечани ручак за свештенство и госте на овој слави уз помоћ парохијана и посебно власника ресторана “Лесендро” у Јагодини, Срећка Радојичића.

Вероучитељ Борис Милосављевић