ХРАМОВНА СЛАВА У ИЛИЋЕВУ

ХРАМОВНА СЛАВА У ИЛИЋЕВУЦрква Божија у Илићеву гради храм који је посвећен Светом апостолу Томи, те је 19. октобра своју Храмовну Славу прославила литругијским сабрањем коме је началствовао старешина Старе Милошеве Цркве протојереј Милић Марковић уз саслужење презвитера Драгана Васиљевића, Братислава Паунковића, Сретка Петковића и Мирка Шиљковића.

Протојереј Милић Марковић је одржао верноме народу поучну беседу о ономе шта је то што представља смисао наше вере као тумачење прочитаног дела Јеванђеља од Јована, те је нагласио да свако страдање треба да буде са знањем да је Господ страдао више од нас. Он ће обрисати сузу са сваког лица. Када долазимо у Цркву треба да имамо јаку веру Зато и прослављамо апостола Тому јер се његова вера противи људском искуству. Апостол Тома је након сусрета са Васкрслим преобразио себе и био је спреман и живот свој да да у име сусрета са Господом, што је и учинио ширећи реч Божију чак до Индије.. Наша вера је поверење у Господа Исуса Христа.. Ми нећемо бити остављени и то нису били ни Новомученици крагујевачки, којих се данас молитвено сећамо. Јеванђеље има само једну поруку: спасење. Спасење и страдање нису у складу са логиком овога света. Будући да Господ не окреће своје лице од оних који за веру добровољно страдају, те их узводи у Царство своје будуће, то се наша вера може разумеги само љубављу Којом Бог обасјава свој верни народ.

Након ломљења Славског Колача, верни народ се са својим парохом свештеником Владимиром Ћировићем упутио на стратиште Новомученика кргујевчких, где је оджан молебан. Сећање на страдале мештане Мечковца је настављено школским културноуметничким програмом који су приредили ученици Веронауке, а Храмовна Слава Свети апостол Тома је прослављена у просторијама Месне заједнице Илићево.

протођакон Мирослав Василијевић