АКАДЕМИК МАТИЈА БЕЋКОВИЋ ГОСТ ДУХОВНЕ ТРИБИНЕ У МЛАДЕНОВЦУ

АКАДЕМИК МАТИЈА БЕЋКОВИЋ ГОСТ ДУХОВНЕ ТРИБИНЕ У МЛАДЕНОВЦУДана 22. октобра 2013. год. у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је Духовна трибина на којој је говорио академик Матија Бећковић. Ово је била прва овогодишња трибина у организацији младеновачке Цркве, након што су током прошле године гостовали отац Виталије (Милошевић) духовник манастира Градац, академик проф. др Владета Јеротић, истакнути музички уметник господин Асим Сарван и други. Братство храма, на челу са архијерејским намесником јерејем Жељком Ивковићем, одлучило се на организовање трибина, пошто је постојала велика жеља и потреба верујућих Младеновчана да чују и разговарају са еминентним личностима нашег црквеног и културног живота. Организовање ове књижевне вечери у потпуности је преузело братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

На самом почетку отац Жељко Ивковић је поздравио присутне и захвалио се господину Бећковићу не само на његовом значајном уметничком опусу, већ и на ангажовању у артикулисању и произношењу ставова у јавности, која су заправо становишта Цркве. На тај начин се овај наш истакнути академик сврстао међу оне великане, који су иако лаици пуно чинили у корист своје Цркве. Академик Матија Бећковић је најпре говорио о значајном јубилеју – 200-годишњици рођења владике Рада. Верни народ Младеновца је имао прилике да се упозна са разлозима увођења Петра II Петровића Његоша у диптихе Светих Митрополије црногорско-приморске. Господин Бећковић је направио јасну линију између Светог Саве и Његоша, нагласивши да је ова канонизација наставак народних канонизација којима обилује наша црквена историја. С обзиром на то да је у току највећа смотра издаваштва у нашој земљи, 58. међународни Сајам књига у Београду, Бећковић је представио своју нову књигу – „Служба пустињаку цетињском“. У њој су садржани текстови и песме који су посвећене Његошу.

У другом делу вечери, песник је говорио своја најзначајнија дела и одломке из поема. С обзиром на то да је у публици био велики број младих људи, господин Бећковић је посебан део посветио њима говорећи поему „Кад будем млађи“, која представља оштру критику савременог друштва окренутог суманутом материјализму и извитопереном персонализму. Највећи утисак на госта младеновачког Храма је било то што је публика, по његовим речима, изванредно реаговала и разумела суштину онога што је желео да пренесе. Сам Бећковић је био неколико пута прекидан громогласним аплаузима и овацијама.

Као закључну реч ове Духовне трибине, отац Жељко Ивковић је рекао да она показује да ови сусрети младеновачке Цркве имају велики значај и да ће се са њима наставити током јесени. Ову трибину увеличао је хор „Благовести“ под вођством професрке Љиљане Миловић, који је извео две песме са Косова и Метохије.

ђакон Марко Јефтић