СВЕТО ПРОСВЕЋЕЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ

СВЕТО ПРОСВЕЋЕЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУУ четвртак, 17. октобра 2013. године, на дан када Православна црква прославља Светог Стефана и Јелену Штиљановић, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење: архимандрита Тимотеја, игумана манастира Вазнесење у Овчарско – Кабларској клисури, и свештенства Жичке и Шумадијске епархије.

Пошто Светим тајнама, човек прима благодат Божију да би могао живети животом Христовим, а овај живот започиње поновним рођењем човековим – водом и Духом, тј. Светим крштењем (просвећењем), с тога је Преосвећени Владика Јован у склопу Свете Литургије крстио малог Андрију, сина пароха Саборног храма у Крагујевцу, јереја Рашка Стјепановића. Крштење дарује људима постојање у Христу и личност човекову утемељену у Христу, јер Христос је тај који нас је узео мртве од грехова наших и који нас уводи у живот истинити. Тако је дан крштења Андријиног, дан његовог поновног рођења, јер како каже Свети Василије Велики:“Живот почиње крштењем и први дан је дан поновног рођења“.

Трудом, залагањем и неизмерном љубављу, родитељи Андријини, јереј Рашко Стјепановић и његова супруга Сања, уприличили су трпезу љубави за Преосвећеног Владику, свештенство, кума и госте.

Срећко Зечевић, јереј