СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУ На празник свештеномученика Кипријана 15. октобра по новом календару Епископ шумадијски Јован је у лаповском храму Свете Параскеве служио Свету Архијерејску Литургију. Духовну радост су саслуживањем увеличали свештеници: протојереј-ставрофор Милан Радовановић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник рачански протојереј Љубиша Ђураш, јереј Влада Бранисављевић као и ђакон Небојша Јаковљевић.

Након прочитаног Јеванђеља владика је одржао беседу у којој је нагласио да се у овим најсветијим књигама Светог Писма налазе речи које су истина, живот и спасење. Тумачећи одељак у коме Господ наводи за себе како је Он врата за овце, Епископ је рекао да је Богочовек заиста онај кроз кога добијамо бесмртност јер је сам Он бесмртан. Нема спасења без Спаситеља, а ако не тражимо спасења нећемо га ни наћи, нагласио је владика, наводећи познату јеванђељску реченицу у којој се каже да ко куца отвориће му се. То тражење се очитује кроз живот у Цркви, у заједници са Богочовеком јер једино тако се и може остварити спасење, а ни на који други начин. Ма колико неко имао добрих дела, ако није у заједници у Христу, он се не може спасти. Ако се издвоји ма ко из црквене заједнице, без обзира колико је добар теолог или човек, он постаје луталица у овоме свету јер је гордост највећи грех, а са њим иду и сујета и себичност. Даље је у својој богонадахнутој беседи шумадијски архипастир навео да се треба препустити вољи божијој и да је једино и тек тада човек моћан и јак.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

У току Свете Архијерејске Литургије је рукоположен у чин ђакона богослов Иван Ненадовић из Младеновца коме је владика упутио пастирске поуке нагласивши да се благодат божија мора одржавати животом у Христу и да је без те благодати немогуће бити добар свештеник и служитељ божијег олтара. Такође му је нагласио и да ваља да чува своје достојанство клирика СПЦ благословивши га.

После возгласа „Светиње светима“ причестили су се сви присутни свештеници, а одмах затим и многобројни верници, међу којима је било пуно деце која похађају веронауку.

Након Свете Архијерејске Литургије је уследила трпеза љубави, а пре одласка шумадијски владика је, заједно са директорком школе Славицом Томић и вероучитељем јерејем Дејаном Шишковићем посетио основну школу Светозар Марковић која се налази одмах поред црквене порте.

Тако се завршило ово данашње дивно духовно сабрање.

Протонамесник Горан Живковић