ВЕЛИЧАНСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

ВЕЛИЧАНСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУНаша помесна Црква, прославила је 8. новембра 2013. године, празник Св. великомученика Димитрија Мироточивог - светитеља који је својом мученичком смрћу посведочио веру у Христа и неустрашивог војника Христовог.

Празнично бденије служили су: протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор Радомир Ракић, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, протонамесник Александар Борота и јереј Александар Ресимић, и ђакони: Александар Сенић и Иван Антонијевић. Појањем за певницом зналачки је руководио наш брат Немања Старовлах.

После свечаног бденија била је организована донаторска вечера. Донаторској вечери се одазвало 86 особа и том приликом је сакупљено је 226.000. динара. Сакупљена средства биће утрошена у грађевинским радовима, најпре да се исплате трошкови обнове стаза око цркве, а затим, ако буде и других донација да се настави са другим грађевинским радовима.

Свечаност је настављена Литургијским сабрањем хришћана, јединством вере и љубави али и јединством у Светом причешћу – „заједничкој Чаши“.

Свету архијерејску Литургију служио је епископ шумадијски Г. Јован, са свештеницима: протојерејем-ставрофором Миланом Боротом, протојерејем-ставрофором Радомиром Ракићем, протојерејем-ставрофором Рајком Стефановићем, протонамесником Небојшом Ракићем, јерејем Зораном Врбашким и ђаконима Александаром Сенићен, Небојшом Јаковљевићем и Иваном Антонијевићем.

Литургију су улепшала бројна дечица својим певањем.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Епископ Јован је, обративши се окупљеним верницима, истакао да је човек немоћан у духовном развоју уколико не победи себе. Свети Димитрије кога прослављамо је био пример ове хришћанске победе. Он је био саткан од молитве али и од љубави. Све што је имао и није сматрао за своје. Сву своју имовину је разделио сиротињи.

Ако човек има Бога у себи има све. Онда има и мир а има и љубав и не мери своју жртву. Ко нема Бога уместо љубави има мржњу. Сваки човек који има Бога је апостол љубави. О овој љубави сведочи Свети Димитрије.

После литургије, су сви били позвани да остану испред храма и да се послуже храном и пићем које су припремили хришћани наше парохије.

Неизмерну захвалност као Црква дугујемо, најпре, нашем ктитору брату Новици, затим, браћи и сестрама у Црквеном Одбору, пекари „Сара“, као и свима који су се на било који начин потрудили око организације храмовне славе.

МАРАН АТА - ГОСПОДЕ ДОЂИ!

Протонамесник Небојша Ракић