ШУМАДИЈА У СЛАВУ И ЧАСТ СВЕТОГ НИКОЛАЈА ЖИЧКОГ

ШУМАДИЈА У СЛАВУ И ЧАСТ СВЕТОГ НИКОЛАЈА ЖИЧКОГЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован освештао је 9. новембра 2013. године новоподигнути парклис Светог Николаја Охридског и Жичког у манастиру Успења Пресвете Богородице у Денковцу.

Параклис је подигнут над гробом ктиторке манастира властелинке Деспине у средњевековним темељима првобитног манастира. Њене свете мошти почивају у главном манастирском храму. Новоподигнута капела је прва богомоља посвећена новопросијавшем српском светитељу, Светом Николају Охридском и Жичком, подигнута у Шумадији.

Обраћајући се верном народу епископ Јован је подсетио на Николајеву верност Богу која треба да буде узор нама и свим хришћанима до краја света и века. - У новом параклису, рекао је Владика, служиће се света Литургија, принос народа Господу и Светом Николају, чије су мошти положене у свети престо.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

- Честица моштију, коју је овом манастиру предао са благословом и повељом Епископ ваљевски г. Милутин, биће изложена на поклоњење народу у овој капели, завршио је своје пастирско слово владика Јован.

У току Службе Божје, Владика је у чин јерођакона рукоположио монаха Иринеја Цветковића, сабрата манастира. Чином архимандрита удостојен је старешина манастира јеромонах Серафим Божић, по чијим је нацрту и подигнута капела. Високим одликовањем Епархије шумадијске, орденом Вожда Карађорђа, одликован је г. Зоран Јоксимовић, привредник из Београда, за показану несебичну љубав и верност Светој Мајци Цркви.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована упућена архимандриту Серафиму, старешини манастира

У свечаном богослужењу, уз неколико стотина верника, молитвено је учествовало више десетина свештеника, свештеномонаха и монахиња из разних манастира Епархије шумадијске, црногорско-приморске, зворничко-тузланске, шабачке, ваљевске, сремске, жичке и браничевске.

Радост празника својим умилним појањем увеличао је хор Светог Николаја Жичког из цркве Свете Петке у Новој Пазови.

текст и фото: П. Кондић