ПРЕДАВАЊЕ У ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ПЕТКИ

ПРЕДАВАЊЕ У ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ПЕТКИУ понедељак, 25. новембра 2013. године, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског и администратора жичког Господина Јована, одржано је предавање у парохијском дому храма Свете Петке у Петки, на тему „Историја српске писмености“.

Предавање је организовала парохија петчанска у сарадњи са Саветом месне заједнице „Петка“ и ПДР ДОО „Колубара“ на челу са господином Бранком Миливојевићем.

Предавач и гост парохије петчанске био је академик др. Јован Деретић, а окупљене вернике на почетку предавања поздравио је свештеник Војислав Одавић.

Један од циљева ове веома посећене трибине била је одбрана нашег писма као обележја наше националне културе. Годинама уназад ћирилица је из политичких и верских разлога потискивана и стављана у други план, иза латинице. Предавање је било прилика да се подсетимо историјског развоја ћирилице и њеног значаја у уобличавању нашег националног идентитета. Наше писмо – ћирилица, благо је које морамо предати и својим покољењима, био је закључак овог скупа. Ово предавање само је мали допринос у очувању нашег националног писма, поготово у времену у коме су Србима у ширем региону ускраћена основна љуска права, писање својим писмом.