ГОДИШЊИ ПАРАСТОС ЕПИСКОПУ ЖИЧКОМ ХРИЗОСТОМУ

ГОДИШЊИ ПАРАСТОС ЕПИСКОПУ ЖИЧКОМ ХРИЗОСТОМУУ среду, 18. децембра 2013. године, на празник преподобног Саве Освећеног, у манастиру Рујну код Ужица служена је Света Архијерејска Литургија и парастос поводом годишњице од упокојења Блаженопочившег Епископа жичког Хризостома. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Господин Г. ИГНАТИЈЕ, Епископ браничевски, уз саслужење Преосвештеног Епископа шумадијског Господина Г, Јована, Администратора Епархије жичке, свештеномонаха, свештеника и ђакона Епархије жичке.

Епископ ХРИЗОСТОМ (Столић) рођен је у Руми 1939. године, од оца Ђорђа и мајке Радославе. У свом родном граду завршио је основну и средњу школу, након које одлази у манастир Високи Дечани, где прима монашки постриг од руке ондашњег Епископа рашко-призренског Павла, потоњег патријарха српског. Након краће ђаконске службе, рукоположен је у презвитерски чин и постављен да опслужује парохију у Ђаковици. У овом граду обновио је стару ђаковичку цркву и успоставио литургијски и парохијски живот у овој парохији. Након две године послушања на парохији уписује Духовну Академију Светог Тихона у Xорданвилу коју у року завршава. Године 1969. прелази на Свету Гору Атонску, где је, као сабрат манастира Хиландара, а са послушањем библиотекара, проживео деветнаест година. У два наврата био је протоепистат Свете Горе Атонске.

Године 1988. изабран је за Епископа западноамеричког. Хиротонисан је у Саборној цркву у Београду, свештенодејством Патријарха српског Германа. Године 1992. Свети Архијерејски Сабор изабрао га је за Епископа банатског, где се пуно трудио на литургијској и духовној обнови ове Епархије. 2003. године изабран је и узведен на трон жичких Епископа, када и у Жичкој Епархији долази до обнове духовног живота.

За време свог епископског служења обновио је неколико манастира: манастир Средиште код Вршца и Баваниште код Панчева, манастир Ковиље, Моравце, Савинац, Придворицу, Дренчу и Рујан, за који је и одредио да буде место његовог погребења. У манастиру Жичи је обновљен Епископски двор, а нови двор изграђен је у порти храма Светог Саве Српског у Краљеву. Најприљежније је приступао духовној обнови у нашој Цркви, служећи Литургије, градећи храмове, док је изузетно велики труд и напор улагао у објављивањеи и штампање књига духовне садржине. Још као јеромонах објавио је у два тома дело “Светачник”, у издању Епархије шумадијске. Касније објављује Литургију апостола Јакова, апостола Марка, Пређеосвећену Литургију апостола Јакова, као и Литургију Апостолских установа. Приредио је апракос Јеванђеље, апракос Апостол, Минеје за дванаест месеци (Жички и Студенички Минеј), Архијерејски чиновник, служебник за ђаконску и презвитерску употребу. Објављен је и велики број дела преводилачке литературе, како за време његовог епископствовања у Вршцу, тако и у Краљеву.

Епископ Хризостом се упокојио након краће болести, у Епископском двору у Краљеву, 18. децембра у раним јутарњим часовима. У неизбрисивом сећању оних који су били близу њега у последњим његовим овоземаљским данима остаће безпоговорно трпљење и смирење које је показао у болести, ни једног тренутка се не пожаливши на тешкоћу или болове. О овоме сведоче и последње речи, изговорене након примања Светих Тајни Христових 17. децебра увече: Исусе, дај ми све што ми треба! Њиме, васкрслим Исусом, Епископ Хризостом је живео и покој је нашао у Њему! Нека му је вечан спомен и Царство Божије!

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Беседа епископа пожаревачко-браничевског Г. Игнатија