ЦВЕТИ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

ЦВЕТИ У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУНа Цвети 13. 04. 2014. године, Црква Свете Тројице у Горњем Милановцу свечано је прославила празник Христовог уласка у Јерусалим. Радост је многоструко увећана доласком преосвећеног владике Јована. У цвећем и палмама украшеној цркви епископ Јован је служио свету Архијерејску Литургију. На литургији су му саслуживали: архимандрит Јован (Никитовић) игуман манастира Вујан, архимандрит мр Арсеније (Главчић), протојереј-ставрофор Аранђел Даниловић архијејејски намесник таковски, протојереј-ставрофор Јован Ђорем старешина цркве Св. Тројице из Краљева, јереј Иван Пауновић старешина Саборне цркве из Чачка, јереј Марко Мирковић секретар ЦО Чачак, јереј Срећко Зечевић парох Саборне цркве из Крагујевца, јереј Владимир Воштић парох бруснички, јереј Владимир Дуканац парох мајдански; ђакони: Иван Гашић, Драган Милованчевић, Александар Грујовић и Владимир Вулета. На литургији је појао хор Свети Стефан, хор при Саборној цркви у Краљеву.

Било је предивно видети мноштво свештенства у зеленим одеждама који су подсетили на осећање рајске лепоте и блаженства. Епископ Јован је одржао надахнуту беседу подсећајући све присутне да само детињом вером и чистим срцем можемо осетити радост Христовог уласка у Јерусалим и доласка у свет међу људе.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Као што су некада деца најрадосније дочекала Господа Христа, тако су деца дочекала преосвећеног владику радосним песмама и стиховима препеваног Јеванђеља Чика Јове Змаја. Деца су била свечано одевена и украшена цвећем, тако да је целокупан амбијент подсећао на Едемски врт и ретке тренутке заборављене среће који су се са дечијих лица пренела на све присутне, свештенство, родитеље и присутне вернике. Заиста нас је овај празник подсетио да смо сви позвани да пронађемо дете у себи и да док не будемо као деца, не можемо да осетимо Царство Божије које је мир и радост у Духу Светоме.

Преосвећени владика је уручио дипломе и награде ученицима који су остварили најбоље резултате на квизу из веронауке из Г. Милановца. Владика је свој деци предшколске установе Сунце и ученицима 2. и 4. разреда ОШ Момчило Настасијевић, учесницима програма доделио поклоне које је спремила ЦО Горњи Милановац.

За трпезом љубави ученици средње школе су рецитовали заборављене верске песме великана наше књижевности чика Јове Змаја уз звуке фруле. Трпезу љубави оплемењивало је и певање песама хора из Краљева као и дечијег женског црквеног хора из Горњег Милановца. Старешина цркве протонамесник Драган Ђорем за трпезом је поздравио епископа, потпредседника општине Горњи Милановац, комаданта касарне, госте из полиције, музеја, културног центра, директоре основних и средњих школа, истакао велике радости које су на Цвети ове године задесиле литургијску заједницу цркве у Горњем Милановцу, похвалио локалну самоуправу и сарадњу цркве са свим локалним, културним и образованим институцијама Горњег Милановца.

ђакон Владимир Вулета