ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У ЈАГОДИНИ

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У ЈАГОДИНИУ недељу, 20. 04. 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је, уз саслужење јагодинског свештенства и гостију из Крагујевца, Пасхално вечерње у храму Светих апостола Петра и Павла у Јагодини.
Сада већ традициoнално, Епископ шумадијски господин Јован долази, на овај дан, у Јагодину како би са верним народом овога краја поделио васкршњу радост и увеличао својим присуством прославу највећег Хришћанског празника, празника над празницима, прославу славног Христовог Васкрсења.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење гостију из Крагујевца и свештенства беличког намесништва, служио је Пасхално вечерње уз појање хора при храму Светих апостола Петра и Павла. У својој архијерејској поуци Владика је говорио о васкрсењу, о томе како нас у току поста обузима радосна туга, јер силазећи у себе, ми, заправо, откривамо своју грешност, и обузима нас туга, али се уједно сетимо и љубави Божије и свега што је, Бог, ради нас и ради нашега спасења учинио. Тада нас обузима туга, јер смо се огрешили о Њега, али и радост јер нас је поштедео и спасао. Почетак кајања је, уједно и почетак спасења сваког верника. Владика је напоменуо да је Господ дуготрпељив, милостив, сажаљив и да је из љубави према нама страдао, да нас је, заправо, својим крстом загрлио и пригрлио. Најстрашнији осећај код човека је када изгуби осећај за ту љубав. Преосвећени је још нагласио да када би људи били свесни те љубави, не би било ни мржње ни љубоморе ни гордости ни страдања. У наставку проповеди Владика је подсетио све присутне на причу о пет мудрих и пет лудих девојака, када су мудре чекале Христа, а луде мислиле да Он неће ускоро доћи. Зато, морамо знати, да сем, вере и љубави, која је највећа и најважнија, морамо имати наду, јер је нада та која је окренута ка будућности, али ћемо наду разумети тек кроз Васкрсење.

После ове прелепе и поучне проповеди, Преосвећени Владика је у порти храма изабрао најлепша васкршња јаја, која су рад јагодинске деце. Најлепша јаја су награђена пригодним поклонима. Уследио је леп, културно-уметнички програм, који су припремили ученици основних школа у сарадњи са Школом за неговање традиционалне игре и песме при храму Светих апостола Петра и Павла у Јагодини. Рецитатори, певачи, музичари и играчи су приредили незабораван доживљај за све присутне и тиме увеличали овај диван дан радосног и веселог прослављања славног Христовог Васкрсења.

Христос васкрсе - ваистину васкрсе, орило се из дечијих грла и још једном се потврдила истина, да треба да будемо као деца, јер је таквих Царство Небеско.

Вероучитељ Предраг Димитријевић