ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ И КРШТЕЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ И КРШТЕЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ суботу светле недеље, 26. априла 2014. године, када Црква Божија прославља св. свештеномученика Артемона Лаодикиског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету тајну Крштења и Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу, на којој је крштен мали Адам син господина Владана Радовановића и његове супруге Јелене Радовановић.

Епископу су салуживали Архијерејски намесник, лепенички и вд. левачки – протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, јереј Душко Жујевић, протојереј Драгослав Цветковић, јереј Ненад Милојевић и протођакон Небојша Јаковљевић.

Литургијско појање увеличао је црквени хор Свети кнез Лазар из Крушевца. Кроз тајну Евхаристије са Васкрслим Господом Исусом Христом сјединио се новокрштени Адам као и већи број верника. У духовној поуци Просвећени Владика је подсетио окупљене вернике о важности празника Васкрсења Господњег, јер да Господ није Васкрсао узалуд би била вера наша. Посебну пажњу је обратио на чин крштења, да није довољно крстити се, него по крштењу и живети хришћанским животом,  а не сведочити веру само речима него и делима.

По завршетку свете Литургије уприличен је пријем званица а затим и гозба љубави коју је припремио господин Владан Радовановић.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

У поподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован посетио је храм пренос моштију Светог оца Николаја у селу Калудри и том приликом осветио крстове за обновљени храм. По освећењу крстова у духовној поуци Преосвећени Владика је окупљене вернике подсетио о значају крста за нас хришћане и да је Господ Исус Христос највеће страдање поднео на крсту ради нашег спасења, и да свако од нас носи свој крст. Крст треба носити са вером, надом и љубављу према Васкрслом Господу Исусу Христу и том приликом похвалио окупљене вернике, због њиховог несебичног залагања око обнове храма. Преосвећени Владика је погледао радове при обнови Храма као и помоћног објекта трпезара, дао предлоге и поделио благослов за даље радове.

јереј Слободан Савковић