СЕМИНАР У ЛАЗАРЕВЦУ

СЕМИНАР У ЛАЗАРЕВЦУУ уторак, 17. фебруара 2015. године, када наша Света Црква прославља св. Исидора Пелусиота, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму св. влкмч. Димитрија у Лазаревцу. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор др. Зоран Крстић, професор на Богословском факултету у Београду и ректор Богословије у Крагујевцу, протојереј-ставрофор, Видо Милић, Архијерејски намесник бељанички, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, Архијерејски намесник колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Марко Митић, старешина храма св. влкмч. Димитрија у Лазаревцу, протођакон Иван Гашић и ђакони: Дарко Павловић, Филип Јовановић и Никола Урошевић.

Надахнутом беседом Првојерарх шумадијски обратио се окупљеним верницима рекавши да је истински смисао живота за човека хришћанина сусрет са Богочовеком Христом. Без тог сусрета онај прави смисао живота измиче и немогуће је живот ни вредновати на прави начин. Дар живота је дар Божији и велики благослов који треба чувати. Али, тај живот, смисао добија једино у сусрету са Христом, који преображава човека. Кроз овај сусрет постајемо бољи, вреднији, поштенији, постајемо човек који се преиспитује. Света Литургија је служба у којој се ми сусрећемо са Христом и другим човеком. Историја хришћанства је препуна ових преображавајућих сусрета са Господом. Видевши Христа Закеј се истински покајао и променио. У сусрету са Господом Савле постаје Павле, апостол незнабожаца. Без Христа и наш Растко не би постао Свети Сава. Смисао живота је у сусрету са особом коју волимо и која нас највише воли. За нас православне та особа је Господ Исус.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Овом приликом Владика Јован доделио је, на предлог ЦО барошевачке при храму Покрова Пресвете Богородице у Барошевцу, господину Томиславу Ђурђевићу из Зеока, орден Вожда Карађорђа, за несебичну љубав према својој Цркви.

Повод овом окупљању био је богословско-пасторални семинар за свештенство Епархије шумадијске под називом: „Литургијски живот свештеника“. На овај начин настављена је пракса организовања едукативних сабрања у нашој епархији. Претходни семинар организован је 2012. године на тему: „Пастирска служба у измењеним друштвеним околностима“. Семинару су присуствовали свештеници три намесништва наше епархије: бељаничког, космајског и колубарско-посавског.

На самом почетку присутне је поздравио домаћин, Владика Јован, а потом је проф. др. Зоран Крстић представио циљ семинара и госте предаваче. Професор Крстић нагласио је да је превасходни циљ овог сабрања у изградњи свести о значају и важности пастирске службе. Задатак семинара је помоћ свештеницима да још више олитургишу своје служење Богу. У Цркви се као једина мера и узима мера служења. По тој мери највећи је онај који служи другоме. Присутнима су се потом својим излагањима представили професори Православног Богословског факултета Универзитета у Београду:

  1. проф. др. Зоран Крстић, катедра за Канонско право и Хришћанску социологију ПБФ УБ, са темом: „Канонско-социолошка анализа ступања у клир“;
  2. проф. др. Ненад Милошевић, катедра за Литургику ПБФ УБ, са темом: „Литургијски живот свештеника у Србији данас“;
  3. доц. др. Србољуб Убипариповић, асистент катедре за Литургику ПБФ УБ, са темом: „О изворном значају и смислу литургијског живота свештеника“;
  4. доц. др. Растко Јовић, асистент катедре за Канонско право и Хришћанску социологију ПБФ УБ, са темом: „Служба свештеничког служења“.

Предавања прилагођена природи сабрања била су вишеструко корисна за присутне свештенике. Нова сазнања помоћиће им у решавању конкретних пастирских проблема у свакодневном раду на парохији. Семинар је отворио много актуелних тема и покренуо на размишљање о савременој богослужбеној проблематици. Надасве интересантна и инспиративна предавања, заинтересовала су присутне на плодоносни дијалог и допринела продубљивању раније стеченог знања.

На крају овог поучног и душекорисног сабрања, Преосвећени Владика шумадијски Јован, захвалио се свима на учествовању у семинару, а гостима предавачима на труду који су уложили у припреми својих излагања. Сабрање је завршено Трпезом љубави коју су за госте припремили свештеници колубарско-посавског намесништва на челу са Архијерејским намесником, протојерејем-ставрофором Златком Димитријевићем.