СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ СВЕТОГ НИКОЛЕ У МИРОСАЉЦИМА

СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ СВЕТОГ НИКОЛЕ У МИРОСАЉЦИМАУ суботу, 25. априла 2015. године, када наша Црква прославља преподобног Василија Исповедника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Николе у Миросаљцима, намесништво Колубарско-посавско. Епископу је саслуживало монаштво и свештенство шумадијске епархије.

Пре почетка Литургије Владика Јован освештао је палионицу за свеће. Овом приликом Шумадијски Првојерарх одликовао је пароха миросаљачког, јереја Зорана Ивановића, чином протојереја, напоменувши да се одликовања у Цркви не дају на гордост, већ на смирење и подстрек за још већи труд и жртву и усрдније служење Господу.

Тумачећи јеванђељску причу о чудесном умножењу хлеба Владика Јован је рекао како се из срдаца оних који су присуствовали овом догађају отело: Ово је пророк који је требало да дође на свет. У том чуду су препознали очекиваног Спаситеља и Месију којег јечовечанство већ хиљадама година очекивало. Својим оваплоћењем, рођењем, распећем, васкрсењем, вазнесењем и послањем Духа Светога на своју Цркву, Господ је утешио род људски кроз све векове и у свим поколењима. Владика нас је подсетио на част којим је удостојен сваки хришћанин и члан Цркве Христове. Јер тамо где је Спаситељ тамо је спасење. А наше спасење је у јеванђељском, врлинском животу, у подвигу, у непоколебивој вери, онаквој какву је имао праведни Јов. Спасење је у реду и поретку, који су Цркви Божијој од њеног оснивања. Наше спасење почиње и корен има у овом свету. Из овог света упловљавамо у онај вечни живот само ако смо се укрцали у лађу спасења, а то је Црква Божија, која нас у овом животу штити од свих недаћа и уводи у Царство небеско.

Архијерејском Граматом Признања, Преосвећени је наградио господина Радисава Живановића и господина Дејана Димитријевића, из Миросаљаца, за ревност и љубав према храму Светог Николе у Миросаљцима.

Литургијско славље настављено је за Трпезом љубави коју је за окупљене припремио парох миросаљачки протојереј Зоран Ивановић.