ВИДОВДАН У БАРАЈЕВУ

ВИДОВДАН У БАРАЈЕВУУ навечерију великог националног празника Видовдана, у општини Барајево, у порти храма Спаљивања моштију Светог Саве, одпочела је овогодишња манифестација, “Барајеву у походе”.

Обележавање празника започело је вечерњим богослужењем. После тога, у организацији барајевског Културног центра, свечаност је отворио хор “Шара” са Чукарице, из Београда, са песмом “Ој Косово, Косово”.

Поздравну реч у духу празника, подсећајући све сабране на косовску жртву, изговорио је Архијерејски намесник бељанички, протојереј-ставрофор Видо Милић. Дело “Његошева песма”, изведено је у монологу београдске глумице и првакиње Позоришта на Теразијама госпође Љиљане Стјепановић, а са песмама “Еј драги, драги” и “Ево ме опет, ево” окупљени народ је одушевила наша позната певачица изворне музике Драгица Радосављевић-Цакана. У наставку је потресни текст “Сахрана краља Александра из уста краљице Марије” у још потреснијем монологу, како то само она уме, изговорила глумица Љиљана Стјепановић.

Затим је песме “Ајде Јано” и премијерно пред барајевским народом “Божур ћути” извела певачица Драгица Радосављевић која је и у наставку програма са хором “Шара” и уз пратњу оркестра “Три О” отпевала нумере “Во наше село Малово” и чувену песму “Видовдан”. Свечаност празника је додатно увеличана ватрометом који је уследио на крају програма.

Прослава празника настављена је, сутрадан, литургијским сабрањима у свим храмовима Архијерејског намесништва бељаничког, у оквиру којих је служен парастос пострадалим војсковођама и војницима.

Манифестација “Барајеву у походе” траје до празника Велике Госпоиjне, па Вас позивамо да својим присуством увеличате културна дешавања у нашем месту.