ПОЧИЊЕ ГРАДЊА ЦРКВЕ У ЗАВОДУ У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМА

ПОЧИЊЕ ГРАДЊА ЦРКВЕ У ЗАВОДУ У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМАВелика радост за Завод у Малим Пчелицама, за све кориснике и запослене, и за Цркву Божију у Крагујевцу.

Његово Преосвештенство Господин Јован, епископ шумадијски, дана 24. јуна 2015. године, на дан прослављања светих апостола Вартоломеја и Варнаве, је благоизволео да изврши Обред постављања Крста у Установи за збрињавање одраслих лица Мале Пчелице, на месту на коме ће бити саграђен храм посвећен Светом Луки кримском. Том приликом је владика шумадијски пред окупљеним корисницима ове установе и запосленима, на челу са директором др Владицом Станојевић, одржао кратку беседу у којој је нагласио да је ово историјски дан за ову установу и град Крагујевац, да се кроз ову сарадњу установе Мале Пчелице и епархије шумадијске, заједничким напорима подиже храм који ће бити не само утеха корисницима ове установе већ и место окупљања на молитву и саборовање, где ће се исто тако служити и Света Литургија као и у сваком другом храму.

Изградња једног храма је не само духовни већ и културно-историјски догађај, нагласио је владика. Цркву сједињени чине људи и анђели и она чини Тело Христово, дом Божији. Наши највећи и најзначајнији српски средњовековни владари градили су како дворце тако и цркве, али од многих кула и градова средњовековних нема ни трага док су цркве остале као сведочанство вере српског народа и њихових владара.

Храм, који ће бити саграђен у установи за одрасле Мале Пчелице, биће посвећен Светом Луки кримском, лекару хирургу, који је преживео комунистички терор и прогон у Сибир, где је лечио и спашавао многе болеснике. Надамо се да ће и овде Свети Лука кримски помагати многим корисницима да оздраве и нађу духовни мир под сводовима овог новог светог храма.

Јереј Петар Бранковић

П Р Е Л А З А К

Да ли знаш,
Колико сам тужан!?
Урличем као рањена звер!
Болујем, самујем,
Ноћи и дани саткани су,
од непребола!

Постоји једина нада,
Да смрт није крај!
Има живота и после тога!

Живим у нади,
све ми је теже,
пролази време,
Уморан старац сам,
стално се питам,
Шта рећи следећи трен!?

У нади чекам,
Вера и љубав,
Дар је од Бога.
У нади чекам,
С В О Ј П Р Е Л А З А К!!!

Мале Пчелице, Мирослав Марјановић
01. мај 2014. год.