“ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА” У НЕМЕНИКУЋАМА

“ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА” У НЕМЕНИКУЋАМАНа празник Светих апостола Петра и Павла, 12. јула 2015. године, на дан славе неменикућског храма, благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, одржана је јубиларна двадесета културно-уметничка манифестација “Дани Милована Видаковића” посвећена зачетнику српског романа, првом српском романописцу-романсијеру, рођеном у Неменикућама.

Програму манифестације претходила се Света Литургија коју је служио парох неменикућски, јереј Горан Лукић уз саслужење ђакона Филипа Јовановића и присутног народа који је у целости учествовао у Светој Литургији.

Ово је двадесета година како се на Петровдан у Неменикућама одржава манифестација у част првог српског романописца-романсијера Милована Видаковћа, рођеног у Неменикућама.

Манифестација је са благословом надлежног Епископа, као и сваке године одржана у организацији Црквене општине неменикућске, Градске општине Сопот, Библиотеке Града Београда и Библиотеке Сопот. Ова манифестација сваке године окупља познате личности из области домаће књижевности, глуме, музичког и ликовног стваралаштва. Поред познатих имана учесника у програму, могла су се видети и позната имена академског, културног и јавног живота.

Пре почетка програма, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је у цркви помен Миловану Видаковићу уз саслужење свештанства и ђакона шумадијске Епархије.

Програм су уводним речима отворили надлежни парох неменикућски јереј Горан Лукић и председник Општине Сопот господин Живорад Милосављевић.

Беседу о личности и делу Милована Видаковића говорио је наш познати књижевник и песник Љубивоје Ршумовић.

Овогодишњи програм манифестације посвећен је књижевности инспирисаној тргедијом Великог рата, као поводом 70 година од објављивања чувеног дела нобеловца Иве Андрића “На Дрини ћуприја”. Тим поводом, глумац Иван Вучковић говорио је изводе из дела “Св. Георгије убива аждаху” и “На Дрини ћуприја”

У музичком делу програма,на одушевљење свих присутних, наступио је маестро на фрули Бора Дугић са још петоро солиста, који су извели најпознатија дела овог цењеног уметника.

И ове године приређена је изложба радова ликовне колоније “Неменикуће-2015”.

Програм је играма из Србије улепшало КУД “Весели космајци” из Сопота и “Шумадија” Влашке, којима је и завршен овогодишњи програм.

После програма, Црквена Општина Неменикуће и верни народ, за све присутне приредили су трпезу љубави под тремом новосаграђене црквене сале.

јереј Горан Лукић