ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЈАСЕНИЧКОГ НАМЕСНИШТВА

ImageУ петак пете недље васкршњег поста,11 априла ове године, одржана је исповест свештенства архијерејског намесништва јасеничког у храму Св. Прображења Господњег у Смедеревској Паланци. Исповедник свештенство овога пута је био старешина манастира Јошанице архимандрит Евтимије. По завршеном светом чину, у заказано време служио је свету архијерејску  литургију Пређеосвећених дарова Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован. Епископу су саслуживали о. Евтимије, протојереј-ставрофор Драгослав Сенић, свештеници Драган Милутиновић, Срђан Ковачевић и четири ђакона.
И ако је био радан дан,  саборни храм био је пун верника а међу њима и доста ђака, полазника верске наставе а већина њих се тога дана и причестило. Своје учешће на служби узео је и паланачки црквени хор Св. Симеон Богопримац.

По благослову епископа Јована, верницима се обратио протонамесник Раденко Гавриловић. У својој садржајној беседи, подсетио је вернике на велике догађаје који су се збили нас ради и нашега спасења и позвао их на пост, молитву, покајање и свето причешће као и богоугодни живот, поготову у дане овог великог васкршњег поста. Оваквим својим живљењм показаћемо се спремним и радосно дочекати велики празник чудесног васкрсења из гроба Христа Господа, нагласио је о. Раденко.

По завршеној служби у црквеној сали, по устаљеној пракси одржано је предавање. Овога пута предавач је био паланачки ђакон Слободан Сенић. Тема његовог предавања била је „Покајање и прича о блудном сину“. По мишљењу присутних његов реферат на ову тему одлично је урађен и лепо произнесен. Након дискусије присутних на поменуту тему, свима се обратио Преосвећени владика и похвалио труд ђакона Слободана и позвао и њега као и осталу браћу свештенике на непрестано духовно усавршавање и стицање знања које је неопходно потребно свештенику у данашње време у што боље обављању својих пастирских дужности. И овога пута епископ је позвао свештенство да у ова тешка времена по српски народ покаже што већу ревност за добро свете Цркве, како речима, тако и својим живљењем, јер по речима светога Писма, само онај који гори може друге да запали, истакао је епископ Јован.       

 Реферат

У току ове канонске посете С. Паланци владика се сусрео и са представницима РТВ Јасеница, којима је одговарао на питања везана за црквена и остала дешавања у нашем народу. Такође је водио важне разговоре са директором смедеревског Завода за заштиту културе и његовим сарадницима у вези започетих радова на генералној обнови храма светог Преображења.

На крају се Преосвећени захвалио организаторима на овој успешној свечаности и свима пожелео срећне и Богом благословене наступајуће васкршње празнике.

 Дискусија

Драгиша Савић, протојереј