САБОР СВ. АРХАНГЕЛА МИХАИЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

САБОР СВ. АРХАНГЕЛА МИХАИЛА У АРАНЂЕЛОВЦУНа празник Сабора св. Архангела Михаила, 21. новембра 2015.г, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник орашачки протојереј- ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј- ставрофор Милан Пајкановић из зворничко- тузланске епархије, протонамесник Слободан Раковић, јереји Александар Миловановић и Милош Мијатовић, као и протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Искић.

Честитајући крсну славу бројним славарима, владика Јован је након прочитаног Јеванђеља беседио о анђелским чиновима и њиховом учешћу у божанском домостроју спасења. Све што је Бог чинио кроз историју, чинио је са анђелима својим, па ће тако и Христов други долазак бити у слави са анђелима Божијим.

Владика је нагласио како се ми свакодневно у Цркви молимо да нам пошаље „анђела мира, верног вођу, чувара душа и тела нашин“, те да сваки човек има свога анђела чувара, који се радује када човек чини добро, или пак тугује и плаче када зло чинимо. Зато треба да вапијемо Богу за помоћ у духовној борби и да призивамо нашег анђела чувара да нам помогне у свакодневним искушењима.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије Владика Јован је пререзао славски колач старешини петропавловског храма, протојереју- ставрофору Мићи Ћирковићу и остао на славском ручку.

јереј Александар Миловановић