МОЛИТВА ЈЕ ДУХОВНО ОРУЖЈЕ ПРОТИВ ИСКУШЕЊА

МОЛИТВА ЈЕ ДУХОВНО ОРУЖЈЕ ПРОТИВ ИСКУШЕЊАДана 23. јануара, када се прослављају Свети Григорије Ниски и Преподобни Доментијан Митилински, Преосвећени Владика Господин Јован служио је Свету Литургију у манастиру Сетог Великомученика Георгија на Липару. Саслуживали су протосинђел Николај, игуман манастира Саринац, протојереј Јадран Димовски, протођакон Иван Гашић и чтец Марко Нешић.

Мразом оковано липарско брдо показало се у свој зимској лепоти, доказујући речи псалмопојца „Господе, како су величанствена дела твоја, све си премудрошћу створио” (Пс.103). Белина снега подсетила нас је на чистоту која би требало да влада у нашим душама и мир за којим треба да тежимо, хрлећи у загрљај Мајке Цркве и Господа нашега Исуса Христа.

Иако су празници Крстовдан и Богојављење прошли, ми се још увек налазимо у периоду прослављања јављања Бога у Светој Тројици, богослужбеним песмама и молитвама. О томе је Преосвећени Владика говорио у беседи, након прочитаног Јеванђеља. Црква Христова жели да нагласи да када прослављамо празник ми се налазимо на путу спасења, јер остајемо у молитвеном расположењу и осећању. Важно је да имамо сећање, спомен на Бога и Христа, а оно што није успомена на њега, варљиво је и није спасоносно. Хришћанин треба да је само везан за Бога и Цркву. Ако није сабран у Цркви, није ни у Богу. Ми ових дана прослављамо Бога у Светој Тројици. На други начин смо га прослављали пре овог празника, до крштења у Јордану. Тада су се небеса отворила и људима се открила Света Тројица: Бог Отац, Бог Син и Бог Свети Дух. Уласком Христа у реку Јордан дошло је до преображаја читаве природе, читавог јестаства. Христ – најчистији и најсветији, очистио је и осветио оно што је људским гресима било упрљано и загађено. То се дешава и са нама када се сједињујемо са Христом, постајемо преображени и очишћени од греха. Крштењем постајемо чланови Цркве, кроз коју се спасавамо. Највећи грешник, ако у Цркви има смирење, може да буде спасен. Владика је наводећи мисао Светог оца Јустина Ћелијског да се Светим Тајнама спасавамо од греха, смрти и ђавола, истакао да пре тога треба да се спасемо и од себе самих. Тако ћемо бити победници, кад победимо себе, а не друге. Јунак није онај који удари, него који трпи. Без молитве и живљења у Исусу Христу, нема ни трпљења. Данашње Јеванђеље је говорило о кушању којим је ђаво неуспешно хтео да се наметне својим одлукама. Не гони нас толико нечастиви, колико ми сами себе гонимо, али то тешко признајемо јер немамо смирења. Ако попут Христа, дозволимо да нас Дух Свети води, онда ћемо бити на бојишту, наоружани јединим правим оружјем за борбу, а то је божанско оружје које смо добили на крштењу. Духовна оружја нисмо добили да бисмо ленствовали, него ратовали против зла, онако како је Црква прописала – не плашећи се искушења, не уздајући се у себе, него у Бога, Свете Тајне, врлине, у Цркву. На Богојављање се оторило небо за све људе, а само од нас зависи да ли ће бити отворено.

Лепоту данашњег литургијског сабрања улепшало је дружење и разговор са Преосвећеним Владиком на послужењу које је припремило сестринство и пријатељи липарске обитељи.