СВЕТИ САВА У ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

СВЕТИ САВА У ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУБогу хвала и овог 2016. лета Господњег дочекасмо да прославимо „најлепше српско дете Растка“, како каже свети Владика Николај.

Деца поучена речима да треба да следе пут тог „најлепшег детета“ похрлила су да га дочекају заједно са долазећим Христом у својој Цркви. Деца основне школе „Јован Поповић“ и медицинске школе узела су активно учешће на Литургији појући и радујући се овом великом празнику свесрпском. Празновање Светог Саве започели су тамо где и треба – у Цркви, сјединивши се са Христом и Светим Савом у Светој Тајни Причешћа.

Иако мали до краја су стрпљиво чекали да свештеници који су приносили Богу бескрвну жртву заврше Литургију, па да и они кажу оно што су припремили Богу и овом свесрпском светитељу, да својим речима и народним песмицама му се захвале што знају ко су, шта су и одакле су; да знаку да им је Сава корен, а да су они његове гране; да посведоче велику љубав према овоме светитељу коју им нико не може забранити. Сви су они награђени првенствено од Бога, јер су Причешћем постали и они богови по благодати, а онда и овоземаљским пригодним поклонима од свештенства цркве Светог Димитрија.

Литургију су служили: протојереј-ставрофор Радован Ракић, протојереј Милан Беговић, протонамесник Небојша Ракић и јереј Александар Сенић.

Марко Арсенић, вероучитељ