СВЕТИ САВА У ШКОЛИ “ЈОВАН ПОПОВИЋ“ У КРАГУЈЕВЦУ, ШУМАРИЦАМА И ДИВОСТИНУ

СВЕТИ САВА У ШКОЛИ “ЈОВАН ПОПОВИЋ“ У КРАГУЈЕВЦУ, ШУМАРИЦАМА И ДИВОСТИНУ„Ходите децо, послушајте мене, страху Господњем научићу вас!“ (Пс 33,11) Ове речи одзвањале су данас у срцима ђака О. Ш „Јован Поповић“ у Крагујевцу, Шумарицама и Дивостину када су пошли у храм Божији у сусрет Христу и Светом Сави. У том благословеном простору сачекао их је Светитељ њиховог рода да благослови своју Српчад.

Устрептали од страха Господњега упијали су сваку реч Литургије заборављајући на време и дечији умор. Исчекивали су награду од Великог Дародавца, а то је само Његово Тело и сама Његова Крв којом и они постају мали богови по благодати. Неки свесно, неки несвесно знали су да је ово највећа награда за њихов мали труд.

Само тако обожени постали су прави војници Христови који су одмах спремни да војују мачем уста својих изговарајући похвале светитељу нашег рода на кога су поносни, јер само идући за њим знају којим путем иду, а то је пут у Живот Вечни. Само идући за Савом знаће ко су и шта су и само осветосављени бориће се против свих који покушавају опет и на разне начине да им одузму њихову славу! Одбраниће га од свих оних који данас поново траже на тањиру главу светитеља свога рода!

Славље се пренело из Цркве у школу када су отпуштени у миру наставили да величају Светитеља Саву у својим школама које носе име „Јован Поповић“. Сва деца су окретала славски колач са великом љубављу осведочујући да смо сви у једном Хлебу и једној Чаши, једно са Христом и Светим Савом. Причешћени и освештани у Цркви и школи осетили су живо присуство Светитеља и пуни Духа Светога преносили благослове Божије и Светога Саве и у своје домове. Док је таквих Светосаваца славље Светог Саве никада неће престати док год има и једно дете Светом Сави венац да оплете.

Марко Арсенић, вероучитељ