ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУСвети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национало биће. Свети Сава је први извадио личну карту српског народа – и од њега знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо.

Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки Господин Јован, на дан Светог Саве српског, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце.

На Литургији је светосавску посланицу Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, прочитао јереј Слободан Савић. У својој посланици Преосвећени Владика је између осталог рекао: «Свети Сава нас данас, а и вековима, такорећи одувек и заувек, позива на помирење са Богом, са собом и другима кроз искреност и љубав. Позива нас на побожност, на свест и самосвест, на одговорност, на хришћанска дела у којима ћемо се препознати као «људи и народ Божији», који није од јуче и који жели да га буде и сутра».

После заамвоне молитве Епископ Јован је извршио обред резања славског колача и освећења славског жита. По завршеној Литургији чланови Дечјег хора Саборне цркве отпојали су неколико пригодних песама, потом је изведен је краћи рецитал посвећен Светом Сави, након чега су најмлађима подељени пригодни дарови.

Црквена општина крагујевачка и свештенство Саборног храма је за Преосвећеног Владику Јована и госте уприличило славску трпезу. Ова трпеза љубави, почива у заповести Божијој: ЉУБИ БЛИЖЊЕГА СВОГА КАО САМОГА СЕБЕ, и посведочена је добротољубљем и човекољубљем, а све у славу и спомен најдивнијег чеда одњиханог на крилу једне мајке од рода рашанског, рода српског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у неколико Основних и Средњих школа осветио славски колач и жито, а у вечерњим сатима у крагујевачком позоришту «Јоаким Вујић», присуствовао свечаној Светосавској академији у организацији града Крагујевца.