БДЕНИЈЕ И СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ СВЕТОГ САВЕ У ЈАГОДИНИ

БДЕНИЈЕ И СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ СВЕТОГ САВЕ У ЈАГОДИНИПрослава Светог Саве у храму Светих апостола Петра и Павла започела је бденијем које је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење свештенства беличког намесништва. Окупљеном верном народу Епископ Јован се обратио пригодном беседом, посебно нагласивши: “да Господ сваком народу даје вођу у време у када је вођа потребан, тако је и нама даровао Светога Саву и то у време када је било бити или небити хришћанин. Потребне су нам молитве Светога Саве, потребно је да и данас будемо на путу Светога Саве, јер то је пут Христов.”

По завршетку бденија, у свечаној сали Црквене општине по сада већ устаљеној традицији припремљена је пригодна вечера на којој су присуствовали директори основних и средњих школа са територије беличког намесништва и разговарали са Првојерахом шумадијским.

У културном центру владика Јован је најпре отворио изложбу ликовних радова полазника предшколске установе Пионир, а након тога и традиционалну Духовну академију у чијој реализацији су биле укључене све школе. Овом приликом Епикоп Јован је уручио пригодне награде ученицима који су се највише истакли у такмичењима која су била организована у оквиру четрнесте Светосавске недеље.

Награђени ученици су:

  • за освојено прво место у рецитовању од I до IV разреда - Сташа Ракић ученица ОШ “17. Октобар”,
  • за освојено прво место у духовном појању од V до VIII разреда - Милица Чикић и Невена Џелатовић ученице ОШ “Милан Мијалковић”,
  • на окружном такмичењу – Квиз о Светом Сави за ученике од V до VIII разреда прво место освојили су ученици ОШ “Рада Миљковић” – Милица Старовлах, Душан Димитријевић, Марија Вуксановић, Светлана Томић.
  • награда за Светосавски темат за ученике средњих школа припала је Данијели Васић ученици II разреда средње Економско трговинске школе “Славка Ђурђевић” и Кристини Гајић ученици IV разреда гимназије “Светозар Марковић”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Порука академије је свакако порука да нема школе без њеног оснивача и да се Свети Сава не може и не сме одвајати од школства, да се образовање не може сматрати потпуним без свог верског и духовног сегмента.

Јереј Милан Ђорђевић и вероучитељ Предраг Димитријевић