СЛУЖЕЊЕ ЕПИСКОПА У БАРАЈЕВУ

СЛУЖЕЊЕ ЕПИСКОПА У БАРАЈЕВУУ суботу, 6. фебруара 2016. године на празник Свете Ксеније Петровградске, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је у храму Преноса моштију светог Николаја у Барајеву. Владику је дочекао велики број верног народ са децом. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Видо Милић и Љубиша Смиљковић и јереји Драган Поповић и Владимир Димић.

После прочитаног јеванђеља Владика је подсетио верни народ да је Бог дошао да врати човека на стазе спасења и призива га на обожење. Човек је икона и прилика Божија, даље наставља Владика и истиче да је једино човек боголико биће. Први човек је обезличио себе када је пао у грех. Лик Божији човек не може да заборави и призван је непрестано на обнављање боголикости у себи. Епископ даље наставља речима да морамо да завиримо у своје срце и видимо Бога у себи. То не можемо учинити ако смо горди и охоли и ако немамо вере. Бог зове свакога од нас к себи, а одазив зависи од нас. Без Бога не можемо разликовати добро и зло. Човек је распет између неба и земље. Земља вуче тело а небо душу. Међутим и тело и душа су призвани на вечност јер Бог је призвао човека за небо кроз Христа.

Владика у наставку каже да имамо два типа човека старог који је нехришћанског типа и новог човека који целим својм бићем живи као Христос. Само Божији човек је прави човек. Човека највише има у осећањима. Када човек има осећања према Богу онда је цео по Богу и за Бога. Ништа није вечно само је Бог и боголики човек вечан јер је Божији човек призван да буде поштен. Ко чува свој образ, чува образ Божији у себи.

Човек не може да буде срећан ако је другог унесрећио. Епископ закључује да је срећан човек кога туђа несрећа учи памети али и истиче да ликовање у туђој несрећи је велика опасност за човека. Треба бити задовољан са оним минималним јер ко има више више ће се тражити од њега. Докле год живимо егоистично не можемо имати Бога у себи. Један од главних циљева је сусрести се са Богом. Зато, Владика заврсава рецима, треба да будемо Божији да би Бог био са нама.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У току литургије одржан је и помен за упокојене, а после причешћа епископа и свештенства, причестио се велики број деце и верног народа. На крају литургије епископ је одликовао барајевског свештеника Владимира Димића достојанством протонамесника истакавши при том да га црква позива на ревност и послушност. После литургије и послужења у парохијском дому уследила је трпеза љубави у барајевском ресторану Грош за све присутне.