СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА У БЕЛОШЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА У БЕЛОШЕВЦУУ среду 10. фебруара 2016. године, када Света православна црква слави преподобног Јефрема Сирина и преподобног Исака Сирина, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу, уз саслужење протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Животе Марковића, протојереја Љубомира Радића, протонамесника Саше Огњановића и ђакона Немање Стојковића.

Након прочитаног Светог Јеванђеља епископ се обратио верном народу осврнувши се на житије Преподобног Јефрема Сирина, између осталог рекавшиш да је он своју рану младост провео доста бурно, но наједанпут је у његовој души настао прелом и он је осетио благодат Духа Светога у себи и почео је сав да пламти вером и љубављу према Господу нашем Исусу Христу. Многобројне су књиге Светог Јефрема и прекрасне су, предивне и препуне значаја његове молитве које је он написао. Имамо најпознатију његову молитву коју читамо уз часни пост, молитва која се састоји од три реченице, али кад би се човек удубио у те три реченице Светога Јефрема, онда би човек био заиста човек Божији. Јер човек када се сабира у тој молитви, он види себе изнутра.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

“Господе и Владико живота мога, дух лењости, мрзовоље, властољубља и празнословља не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј мени слуги твоме. Господе дај ми да сагледам своје грехове и да не осуђујем брата свога.”