ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ТОПОЛИ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ТОПОЛИУ петак 12. фебруара 2016. године, када наша Света Црква прославља празник Света Три Јерарха, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у Тополи, у задужбинској цркви која је посвећена истоименом празнику. Епископу су саслуживали протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник опленачки, протојереј – ставрофор Мића Ћирковић, Архијерејски намесник орашачки, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

Овај храм малих димензија испунила су срца многобројних окупљених верника, а посебан допринос милозвучности литургисјких химни дали су појци опленачког хора на челу са проф. Маријом Ракоњац.

Обраћајући се верном народу, Преосвећени Владика је у својој беседи истакао значај човековог срца које није само најважнији орган тела, већ је и најбитнији духовни орган будући да се у њега сместа несместиви Бог. Величина храма мери се управо величином срца оних који се у њему сабирају. Владика Јован истиче значај Света Три Јерарха који се огледа у њиховом сведочењу науке Божије коју су објавили свету кроз своје јеванђељске животе и јеванђељска дела. Свети Василије Велики нас опомиње да оно што разликује доброг од лошег човека јесте то што добар човек употребљава дарове Божије на добро, а рђав човек на зло. Бог је свакоме дао одређене дарове и Он очекује од нас да те дарове умножавамо. Проблем је што човек те дарове злоупотребљава и што му тада главна оружја постају гордост и сујета. Осврнувши се на речи Светог Јеванђеља, Владика је подсетио на достојанство које се хришћанима даје, на светлост којом хришћани обасјавају овај помрачени свет који у злу лежи.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У продужетку свете Литургије Преосвећени Владика је пререзао славски колач и честитао свечарима крсну славу, а након тога уприличена је трпеза љубави.

ђакон Урош Костић