ОСВЕЋЕЊЕ КАМЕНА ТЕМЕЉЦА У ГЛАВИНЦИМА

ОСВЕЋЕЊЕ КАМЕНА ТЕМЕЉЦА У ГЛАВИНЦИМАНа празник Светог Симеона Богопримца, а у попразнству Сретења Господњег, 16. фебруара 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован освештао је камен темељац цркве, која је посвећена Ваведењу Пресвете Богородице у селу Главинци, парохија драгоцвечка, беличко архијерејско намесништво. Његовом Преосвештенству је саслуживао помоћник намесника беличког, јереј Миломир Тодоровић, уз присуство свештенства намесништва.

Након освећења камена темељца, полагања истог и повеље, владика Јован се обратио присутном народу, пожелевши да се храм што пре изгради, да се у њему служи Тајна над Тајнама, Света Литургија, као и да се парохијани  у њој у будуће крштавају и венчавају. Владика је нагласио да мештани села Главинци сада имају своју заједничку кућу, цркву у свом селу, која, иако је физичка невелика, не заостаје за храмом Светог Саве, јер је црква. Нису важне димензије њене. Такође, Епископ је опет похвалио верни народ села, који се још једном сабрао око свога Епископа, истичући ретку једнодушност мештана, њихову љубав и велику жељу да имају цркву у свом селу. Владика се захвалио мештанима и г. Зорану Глигоријевићу, директору Спортског Савеза Јагодине, мештанину Главинаца, који несебично помаже изградњу цркве.

По освећењу камена темељца, Епископ је указао на даље смернице рада аутору пројекта, г. Бранимиру Стојановићу из Јагодине, као и парохијском свештенику и одбору.

После молитвеног сабрања, трпеза љубави је организована у згради основне школе у Главинцима.

Владика Јован је после ручка, у пратњи помоћника архијерејског намесника оца Миломира Тодоровића, и пароха, посетио село Коларе, такође драгоцвечка парохија, те упутио парохијског свештеника у организовање завршних радова на цркви у овом селу, чије се освећење ускоро очекује. На изградњи цркве остали су мањи радови. Споменута црква је посвећена Светом Сави.

парох драгоцвечки, јереј Срђан Кандић