СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУНа дан 2. октобра 2016. године, када наша Света Црква прославља Недељу после Воздвижења Часнога Крста, Владика шумадијскиГосподин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Лапову. Епископу су саслуживали свештеници: Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојер-ставрофор Миленко Стикић, парох трећи лаповски, протојереј Велибор Јовановић, парохсарановачки, протонамесник Миломир Васиљевић, парох вишевачки, јереј Влада Бранисављевић, парох први рачански и јереј Ивица Камберовић, парох сипићки.

Преосвећени Владика Јован је надахнутом беседом, тумачећи Свето Јеванђеље, поучио верујући народ Лапова о сили и моћи Часнога Крста. Недеља коју прослављамо, а која је посвећена изношењу Часнога Крста има своју символику. Песме које певамо имају своје значење, богослужења током ове недеље подсећају на Онога који је страдао на Крсту. Тако да ко то занемари, не носи Часни Крст, занемарује Цркву Божију-нагласио је Владика. Он је наставио беседу цитатом из Светог писма “Ко хоће да иде замном нека узме крст свој и пође замном”. Овим Господ хоће да каже да ко хоће да иде за Њим мора подносити сва страдања, све невоље, сва трпљења, сва понижавања која је Он проживео. Можемо све то пребродити, нагласио је Владика, једино вером у Бога. Сваки човек, поучио нас је Преосвећени, има боголику душу и да би је сачувао мора имати смирења, мора да прихвати Цркву као Тело Христово. Преосвећени Владика је нагласио да сваки човек треба да се спасе од своје сујете, гордости исаможивости. Ко жели да спасе само себе, губи себе, а ко себе даје другима живи у правди Божијој.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају сабрања уприличена је трпеза љубави коју је за ову прилику припремио пријатељ Цркве Христове у Шумадији Живослав Павловић власник ресторана “Капија шумадије” у Лапову.

Дејан Шишковић, протонамесник