СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈВелика духовна радост се осетила 4. октобра у Рачи крагујевачкој на празник Оданија Воздвижења Часнога Крста јер је тог дана ова живописна шумадијска варош дочекала свог Архипастира, Епископа шумадијског Јована.

Епископу Јовану су саслуживали свештеници Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Радосав Глишић, протојереј-ставрофор Видоје Рајић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесници Горан Живковић и Дејан Шишковић и јереји Иван Антонијевић и Ивица Камберовић. Пре саме Свете Литургије владика Јован је извршио чин малог освећења храма који је преуређен до те мере да је добио сасвим нови изглед бројним грађевинским радовима. Нарочито се истичу изузетно леп под од гранитних плочица и фасада храма.

После прочитаног Јеванђеља Епископ Јован је одржао богонадахнуту беседу тумачивши прочитану посланицу светог апостола Павла у којој он каже да се сав закон испуњава у једној заповести која гласи „Љуби ближњега свога као самога себе“. Ако желимо да будемо божији људи и божији народ, ваља нам ући у себе, у своје срце и да видимо да ли у њему има љубави божије или смо ту љубав истиснули. Ако нема божанске љубави, онда се у срце усељава она друга, ђаволска љубав-нагласио је даље владика. Та ђаволска љубав је у ствари мржња која доноси раздор и у држави и у цркви и у породици. Где је раздор ту су непријатељство и мржња, а мржња је опако зло јер човек који мрзи и чини зло и не види да то ради-даље је навео владика Јован. Када човек не види човека испред себе он не види ни Бога. Епископ је затим поставио питање у беседи, шта је то што може ујединити људе, навевши као негативне одговоре тело и дух без Бога. Он је затим рекао да је човек боголико биће које је створено по лику и образу Бога, али да ту боголикост мора да чува да не би дошао у стање изопачености путем греха, гордости, сујете и мржње. Само љубав Христова може сјединити људе, одговорио је на постављено питање владика Јован. Као што животиње у природи препознају своју врсту тако и човек треба да препозна другог човека по боголикости. Он је даље поставио питање које су постављали и свети оци, а то је да ли је уопште човек онај ко нема љубави према Христу, одговоривши светоотачком мишљу да се христољубље грана у братољубље, а истинољубље у правдољубље.

После возгласа „Светиње светима” причестили су се сви присутни свештеници, а затим су најсветијој тајни Православне цркве приступили и верници рачанског краја, међу којима мноштво деце која похађају веронауку предвођена својим вероучитељима.

За залагање око уређивања храма владика Јован је одликовао старешину храма св.апостола Петра и Павла у Рачи јереја Владу Бранисављевића достојанством протонамесника, одликовавши такође Архијерејском граматом захвалности Милоша Ђорђевића, Ненада Јовановића, Бранислава Мићковића, Милинку Солунац , Мару Радош, Миливоја Петронијевића и Златка Петронијевића из Раче, Слободана Миловановића из Ђурђева, Живадинку и Љубишу Ђорђевић из Доње Раче, као и Скупштину Општине Рача. Архијерејском захвалницом су одликовани Д.О.О. Стуко Италијано, Јованка Вељковић и Ђорђе Радомировић из Раче, Радослав Милојевић из Вишевца, Томислав Вељковић из Бошњана и Ненад Милошевић из Доње Раче.

На крају овог дивног духовног сабрања је уследила трпеза љубави.

Протонамесник Горан Живковић