СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВОЉАВЧИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВОЉАВЧИПразник посвећен преподобном Киријаку Отшелнику окупио је у среду, 12.октобра 2016. године, у манастиру Вољавчи вернике рудничког краја који су се заједно са својим Владиком Јованом пред моштима овог великог богоугодника помолили за заступништво и помоћ у стицању Духа Светога. Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском Господину Јовану током свете Литургије саслуживали су: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиоловић, протојереј Јован Биберџић, протонамесник Слободан Радивојевић, јереј Никола Симић и протођакон Небојша Јаковљевић.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља Владика Јован се присутним верницима обратио беседом о значају духовног живота за човека. Подсетивши вернике на живот преподобног Киријака, Владика Јован је нагласио да је сваки човек потенцијални светитељ уколико следи Христа и спроводи Јеванђеље на делу. Сама чињеница да су мошти преподобног Киријака са нама и данас, након непуних хиљаду и петсто година, је показатељ да Бог своје угоднике прославља и никада не оставља.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У славу и част преподобног Киријака Отшелника Владика Јован је пререзао и преломио славски колач заједно са монахињом Евгенијом, настојатељицом манастира Вољавче, која је несебичном љубављу и трудом уприличила трпезу љубави за све окупљене вернике.

ђакон Урош Костић