СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СИПИЋУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СИПИЋУНа празник светог свештеномученика Григорија, просветитеља Јерменије, 13. октобра по новом календару, Епископ шумадијски Јован је у храму светих врачева Козме и Дамјана у Сипићу служио Свету Архијерејску Литургију уз саслужење следећих свештеника: Архијерејског намесника рачанског протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, протојереја Ненада Савића и Велибора Јовановића, протонамесника Миломира Васиљевића и Владе Бранисављевића, јереја Младена Ђурановића, као и протођакона Ивана Гашића и ђакона Божидара Васиљевића.

Занимљиво је да је тачно на овај датум пре 87 година, 1929. године, овај храм освештан од тадашњег викарног сремског, а каснијег далматинског Епископа Иринеја Ђорђевића. Наиме,сам храм као и претходни који је био на истом месту прати бурна историја још од времена краља Милана који је дао усмену дозволу верницима Сипића да могу да га граде, а која се испоставила као ништавна јер је краљ убрзо абдицирао. Верујући мештани су се затим довијали како су знали и умели и успели су да саграде уз велики труд и сналажљивост, чак и радећи по мраку, претходни храм. Историјат ове светиње ревносно прати локални фотограф г.Срећко који нам је и испричао многе детаље везане за исту.

Са обзиром да верујући народ овога краја нема честу прилику да чује мудре речи свога владике, он им је у пригодној беседи, тумачећи прочитано Јеванђеље, нагласио да Господ позива све људе да бдију јер нико не зна када ће Он доћи. Ваља нам да размишљамо о сусрету са Богом и Његовом другом доласку. У првом доласку Он је дошао као Бог и као човек,а у другом долази као судија и то не у смислу да Он суди човеку јер сваки човек сам себе осуђује или оправдава. Господ може доћи и овога тренутка и у чему нас нађе, у томе ће нам и судити-нагласио је владика Јован у својој богонадахнутој беседи. Постоји домострој Божији, даље је наставио владика, и свако је послат у одређеном времену по Промислу на овај свет. Ваља нам сведочити Бога делима да би били налик на верне слуге из Јеванђеља,као и стражити што значи чувати, а то се односи на чување вере и хришћанскога живота . Права наука је живот у Христу и то је наука која нас приближава Богу, за разлику од оне која нас одваја од Бога-нагласио је даље владика Јован. Он је даље рекао да је човек онај који је радостан што га је Бог створио и што га је назвао својим братом или сестром. Данас је време када се примећује јако присуство демонских сила, а то сведоче вести са свих страна, али оне не могу ништа ономе човеку који живи хришћански. На крају своје богонадахнуте беседе Епископ Јован је благословио све присутне вернике који су овог свечаног дана напунили свети храм.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Свету Архијерејску Литургију су својим присуством и масовним причешћивањем украсила деца из локалне школе која похађају веронауку, а причестили су се и сви присутни свештеници.

На крају овог дивног духовног сабрања уследила је трпеза љубави коју је припремио верни народ сипићког краја на челу са својим парохом јерејем Ивицом Камберовићем.

Протонамесник Горан Живковић