СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ПАВЛОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ПАВЛОВЦУУ суботу, 15. октобра 2016. године, када наша Црква прославља светог свештеномученика Кипријана и Јустину девицу и преподобног Андреја, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у селу Павловац код Наталинаца крај Тополе. Повод овог молитвеног сабрања био је обнова цркве из 1720. године која је посвећена Светом цару Константину и царици Јелени па је ово био догађај од посебне важности и радости за вернике овог шумадисјког села. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, свештеници и ђакон опленачког намесништва и протођакон Небојша Јаковљевић.

Окупљеним верницима Владика Јован упутио је духовне поуке и поруке обративши им се беседом о правим хришћанским вредностима и исправном начину живота. Чини се да је у данашње време најтеже бити човек јер живимо у времену у којем су вредности замењене. Ми хришћани смо ту да посведочимо да је могуће бити хришћанин и у оваквом времену. Поштење је оно што краси човека и кад тад ће изаћи на видело, ако не у овом свету онда ће изаћи пред лице Божије у Царству Небеском. Ми своје ,,ја” морамо заменити за ,,ти” јер док то не учинимо заједнице нема. Човек ако хоће да буде човек он мора да буде у Христу и Христос да буде у њему. Следећи Јеванђеље дужни смо да другима чинимо оно што бисмо желели да други чине нама. Човек престаје да буде човек Божији онда када угаси Духа Божијег у себи јер тада губи страх Божији, губи стид и добра дела замењује рђавим. Угасити Духа Божијег у себи значи престати слушати Бога, прекинути однос са Богом и ближњима. Дух овог времена се супроставља Духу Божијем и то је оно што се у човеку бори, а шта ће победити и који ће дух преовладати зависи искључиво од нас самих.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије Епископ Јован је освештао звонару ове цркве а потом је Архијерејском граматом захвалности одликовао господина Будимира Стаматовића из Божурње без чије би се несебичне љубави ово сабрање сигурно одложило за нека друга времена. Истом граматом одликована је и Општина Топола која је такође пружила подршку у обнављању ове богомоље.

За све вернике уприличена је трпеза љубави од стране протонамесника Бранимира Товиловића, његове породице и богољубивих парохијана.

ђакон Урош Костић