ИЛИЋЕВО – ХРАМОВНА СЛАВА – МОЛЕБАН НОВОМУЧЕНИЦИМА КРАГУЈЕВАЧКИМ

ИЛИЋЕВО – ХРАМОВНА СЛАВА – МОЛЕБАН НОВОМУЧЕНИЦИМА КРАГУЈЕВАЧКИМКрагујевачко насеље Илићево које је ове године добило новоосвећени храм посвећен Светом апостолу Томи је данас у среду 19. октобра 2016. прославило своју храмовну Славу Светом Литургијом којом је началствовао прота Милан Борота уз саслужење протојереја Слободана Бабића, Милана Благојевића, Драгана Васиљевића, Сретка Петковића и Мирка Шиљковића.

За певницом су појали протојереј Драгослав Милован и протођакон Небојша Јаковљевић уз пратњу хора овога светога храма.

Свештеник Сретко Петковић је беседећи верном народу рекао апостол Тома није био присутан када се Господ Исус Христос јављао осталим ученицима, да се његова вера потврдила и била сведочанство свему свету. Када видимо патњу и ми се уплашимо. То се догодило и са апостолима приликом Христовог страдања. Зато је усхићење апостола Томе када поново видео Господа било толико велико да је било пропраћено спонтаним ускликом: „Господ мој и Бог мој“. Као што нам се данас на Литургији каже: „Са страхом Божијим и вером приступите“, тако је и Господ апостолу Томи каза: „Приђи метни прст свој у ране од клинова и метни руку своју у ребра моја.“ Прилазећи Светој Чаши на Литургији ми исповедамо веру примајући Његово Тело и Његову Крв. Многи траже и желе да вид Христа, зато еј потребно да дођу овде на Његову вечеру. На Литургију јер је то једино место где Га могу срести била је поука свештеника Сретка Петковића.

Домаћин данашње славе је био господин Милош Радивојевић. Честитајући Славу свим вернима, прота Милан Борота је указао на егзистенцијални значај вере у Христа и позвао све верне да се поуче јеванђелским примером апостола Томе и да у своме срцу и својој души негују љубав према Христу.

У 10 часова пред спомеником свим страдалима у претходним ратовима одржан је Молебан Новомученицима Крагујевачим. Овом приликом су ученици ОШ "19. Октобар" положили венце и цвеће те представници локалне самоуправи као и Градоначелник Града Крагујевца г. Радомир Николић.

протођакон Мирослав Василијевић