СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ВЕНЧАЊЕ ПРИНЦА МИХАИЛА КАРАЂОРЂЕВИЋА И ЉУБИЦЕ ЉУБИСАВЉЕВИЋ НА ОПЛЕНЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ВЕНЧАЊЕ ПРИНЦА МИХАИЛА КАРАЂОРЂЕВИЋА И ЉУБИЦЕ ЉУБИСАВЉЕВИЋ НА ОПЛЕНЦУ У недељу, 23. октобра 2016. године, у храму Св. великомученика Георгија на Опленцу служена је света Архијерејска Литургија након које су се венчали Његово Краљевско Височанство принц Михаило Карађорђевић, син покојног принца Томислава, и Љубица Љубисављевић, фармацеуткиња из Београда.

Светом Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Господин Иринеј уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа врањског Господина Пахомија, протојереја – ставрофора Петра Лукића, свештенства опленачког намесништва и ђакона Уроша Костића.

Владика Иринеј је у својој беседи говорио о освећењу човека који се причешћује Телом и Крвљу Господа Исуса Христа. Бог нас није оставио и напустио већ нас је позвао у заједницу са Њим рекавши да онде где је двоје или троје сабрано у Његово име ту је и Он међу њима. Где је Бог ту је љубав, јер Бог је тај који први спушта своју љубав са небеса на нас. Али нема љубави без крста. Као што је Господ понео свој крст из љубави према људском роду тако и ми морамо градити заједницу спасења на крсту, жртвујући се једни за друге и љубећи једни друге.

Након одслужене Литургије, порту опленачког храма испунила су деца у народној ношњи која су дочекала принца Михаила и невесту Љубицу. Светој тајни брака присуствовали су Његово Краљевско Височанство престолонаследник Александар II са супругом Катарином, чланови краљевског дома династије Карађорђевић и пар стотина званица. Након венчања младенцима принцу Михаилу и принцези Љубици Владика Иринеј је упутио срдачне жеље, а једна од њих је да нас што пре окупи крштење будућих Карађорђевића. Владика Иринеј је потом узео букет цвећа који је принцеза држала и положио га на гроб покојног принца Томислава.

ђакон Урош Костић