ДАНИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЛАПОВУ

ДАНИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЛАПОВУОве године је други пут у Лапову организована, са благословом Епископа шумадијског Јована, манифестација “Дани свете Петке”. Ова манифестација је организована поводом храмовне славе свете Параскеве, а у циљу продубљивања вере код верујућег народа Лапова.

На дан када обележавамо спомен на ову велику светитељку служена је света Литургија, а служили су је протојереј-ставрофор Миленко Стикић, протојереј Србољуб Марковић и протонамесник Горан Живковић уз саслужење ђакона Божидара Васиљевића.

Беседу о животу и значају ове светитељке је одржао протојереј-ставрофор Миленко Стикић, рекавши да је њен живот узор и на углед свима нама, православним хришћанима. Након причешћа свештенства и верника Лапова пререзан је славски колач који је припремила овогодишња колачарка Биљана Николић, а затим је уследило отварање манифестације изложбом ликовних уметника Лапова чије удружење води Живота Денић, а учешће су узеле и и вредне жене из “Моравских шареница”, као и удружење воћара “Црвени брег”. Након пригодног програма у коме су узела учешће и деца из основне школе “Светозар Марковић” на челу са својим вероучитељем ђаконом Божидаром Васиљевићем, уследила је вечера љубави за све присутне вернике.

Наиме, деца са веронауке су спремила своје писмене радове на тему “Храм, место окупљања” као и цртеже, па је школски жири одабрао најбоље радове. Деца која су освојила те награде су добили скромне, али упечатљиве и душекорисне поклоне. За ликовне и литерарне радове су награђени следећи ученици: Катарина Николић, Емилија Јовичић, Маша Микић, Анђела Благојевић, Матеја Миловановић и Јана Ђурђевић.

Овогодишњи програм манифестације Дани свете Петке је био следећи:

  • 27. октобар, 9:30 часова, Изложба радова ликовних уметника Лапова и околине на тему православља
  • 28. октобар, 18:30 часова, Духовна трибина на тему “Улога вере у животу уметника”, предавач глумац Небојша Дугалић
  • 29. октобар, 18:30 часова, Концерт црквеног хора “Искон” из Ковина, диригент Ненад Петковић

Првог дана ових духовних свечаности верујући народ Лапова је имао прилику да погледа изложбу у којој су, сем ликовних уметника из лаповског удружења учестовали и самостални уметници Зоран Милошевић, Драган Милојевић, Биљана Виденовић Радовановић и Драган Крстић који ради иконе на бази пирографије, као и деца из основне школе, али и средњошколци предвођени својим вероучитељем Сашом Павловићем. Изложбу су посећивали и најмлађи основци предвођени својим учитељицама и њима је емитован, путем пројектора који је поклонила лаповска општина, пригодан цртани филм о првој глави Постања.

Следеће вече је гост био глумац Небојша Дугалић који је својим предавањем пријатно изненадио све присутне те су они након завршетка истог имали садржајан и душекористан дијалог са њиме. Глумац је показао одлично показавање не само уметности којом се бави, већ и свеоотачке литературе, а иза његових речи се осетило да је и његов живот у складу са оним што беседи.

Треће вечери је гостовао успешан црквени хор “Искон” из Ковина који је одржао концерт са програмом песама у којима су доминирале композиције Николе Ресановића уз освежавајуће хорске обраде познатих изворних народних и родољубивих песама. Верујући народ Лапова је имао прилике да чује оригиналну изведбу хора под руководством диригента Ненада Петковића. Пре сваке композиције присутни слушаоци су имали прилике да чују текстуални увод који је припремио и прочитао Никола Љубоја.

Ове духовне свечаности су се сваког дана завршавале трпезама љубави које су између осталих припремиле и жене из удружења Коло српских сестара, као и други пожртвовани верници.

Тиме је завршено ово дивно духовно сабрање које ће се, даће Бог, поновити и следеће године.

Протонамесник Горан Живковић