СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ГЛИБОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ГЛИБОВЦУУ суботу, 22. октобра, када наша Света Црква прославља и празнује Светог апостола Јакова и Светог деспота Стефана српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Рођењу Пресвете Богородице у Глибовцу код Смедеревске Паланке. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј-ставрофор Тихомир Анђелковић, протонамесник Драган Милутиновић, протонамесник Драган Икић, протонамесник Слободан Сенић и јереј Ненад Петровић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Александар Јаћимовић.

По прочитаном Јеванђељу Преосвећени Владика Јован се обратио верном народу речима да нам данашње Јеванђеље говори на првом месту о Царству Небеском; Господ наш Исус Христос највише говори о Царству Небеском. У причи о сејачу и семену, Господ је сејач који сеје семе по њиви наше душе и његово семе је увек добро. Али, постоји и онај који је супротан Богу и он сеје своје семе-семе зла. Зато се у целом свету и у сваком човеку бори добро и зло. Рат добра и зла се води од оног тренутка, када је ђаво рекао човеку не слушај Бога, него слушај мене и слушај самога себе. Овај рат ће се увек водити јер у сваком човеку постоји добро и зло. Шта побеђује? Оно чему се наклонимо, оно што прихватимо. Ми смо ти који дајемо сагласност да се чини зло. Дат нам је разум да слушамо Бога, а не да га злоупотребљавамо. Говорећи о добром човеку Преосвећени је рекао да је добар човек онај који слуша Бога, Јеванђеље, Цркву као заједницу Тела Господњег. Ко то не чини слуша себе и прави од себе идола. Једино је добар Бог, а и човек који је по Богу и у Богу. Не може се рећи да човек има доброту ако није по Богу и у Богу. Ако чини мало добро-мало зло, зло увек надвлада. Ако човек не води рачуна о души својој, онда душа зараста у „коров“. Зато смо и позвани да стално бдимо над собом, учећи се речима пророка Давида: „уклони се од зла и чини добро“. Бог није „бабарога“ и не кажњава, већ само спроводи правду. Наводећи пример Савла епископ је објаснио да Бог даје свакоме прилику да се поправи, јер не жели нико да пропадне. На самом крају је позвао верни народ да се сви заједно помолимо, да нас Бог сачува прво од нас самих, од нечастивих сила, од зла и да схватимо да зло добра донети неће, и да само добро доноси добро.

Након Свете Литургије заједничарење је настављено трпезом љубави, која је организована од стране пароха глибовачког Саше Миленовића заједно са верним народом.

Александар Јаћимовић, ђакон