АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУДана, 21. новембра 2016. године, када наша Света Црква прославља Сабор Светог Архангела Михаила, Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Преовећеном Епископу су саслуживали намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереји-ставрофори Милан Пајкановић и Милија Живанчевић, протонамесници Слободан Раковић и Александар Миловановић, јереј Милош Мијатовић, протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Искић.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Епископ Јован је окупљеном верном народу произнео поучну беседу. На самом почетку нас је поучио о значају анђела и о њиховој улози у нашим животима. Верни народ је подсетио да човек има један задатак, задатак да се труди да испуни, а то је да стреми ка савршенству. Наша улога у овом свети није мала колико нам се чини. Требали бисмо да се потрудимо да живимо врлинским животом и да доброта буде оно што нас одликује и оплемењује. Епископ нас је подсетио да треба Господу, који је за нас узео нашу огреховљену природу, који је за нас пострадао и васкрсао узвратимо љубављу и добротом. Човек је створен да буде човекзаједнице, како каже Епископ Јован и као такав треба да стреми ка тој заједници и да зна да без заједнице нема спасења. Онај на кога никако не смемо да заборавимо јесте Господ Бог, јер самим тим што заборавимо на њега, заборавили смо на добро, нагласио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене Свете Архијерејске Литургије у храму су пререзани славски колачи окупљеним славарима. Епископ је био гост на славској трпези старшине храма протојереја-ставрофора Миће Ћирковића и пререзао славки колач након чега је домаћинима честитао славу и пожелео да у срећи и здрављу прослављају још дуги низ година.

ђакон Немања Искић